Autoritățile renunță la impozitarea bacșișului, a anunțat, vineri, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, într-o declarație la sediul ministerului.
”Astăzi am avut o discuție cu toți cei care reprezintă piața serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis-a-vis de bacșiș. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012, an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacșișul. Azi am decis împreună în urma unei discuții foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitive”, a afirmat Teodorovici.
Acesta a mai precizat că prevederile aflate acum în vigoare se vor suspenda de la 1 iunie. Până atunci, agenții economici vor evidenția și declara ca atare aceste sume.
Ministrul Finanțelor s-a întâlnit vineri cu reprezentanți ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piață al livrărilor la domiciliu, dar și reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie cu care a discutat pe marginea prevederilor referitoare la impozitarea bacșișului.
Ordonanța de Urgență 8/2015 care definește bacșișul și stabilește evidențierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, în 28 aprilie, în Monitorul Oficial.