Guvernul a publicat Planul Național de Redresare și Reziliență, depus oficial luni, la Comisia Europeană și evaluat pe baza a 11 criterii. Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că cei peste 29 de miliarde de euro vor fi folosiți pentru a construi 450 de kilometri de autostradă, sute de școli și creșe, precum și pentru renovarea a zeci de spitale și construcția unui nou spital până în 2024.
Conform documentului oficial, sunt trei sectoare care primesc bani în cadrul acestui program: Transporturi, Educație, Sănătate.
Șeful Executivului a precizat că împrumuturile luate prin PNRR vor merge către investiții și nu către consum și că o componentă importantă din acest program este cea de reforme, cum ar fi reforma sistemului de pensii care să fie sustenabil și bazat pe contributivitate, a companiilor de stat, reforma salarizării în mediul public, unde veniturile vor fi legate de performanță. Toate investițiile din PNRR se vor termina în 2026, a mai adăugat Cîțu.
La întâlnire au mai participat Dan Barna – care a precizat că PNRR are o distribuție geografică echitabilă și că nimeni nu va fi lăsat în urmă, Kelemen Hunor – care vede acest proiect ca pe un garant al prosperității României și ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea, căruia Barna i-a adresat o serie de mulțumiri pentru „ficatul, energia și răbdarea” pe care le-a avut pentru finalizarea acest proiect, alături de echipa sa.
Cu toate acestea, ministrul Cristian Ghinea a declarat că nu a citit toate anexele documentului și le-a cerut românilor ajutorul. „Cei care cred că pot face o treabă mai bună să ne facă semnalări și le corectăm. Nici măcar eu n-am citit toate anexele”, a spus Cristian Ghinea.
Documentul poate fi consultat AICI.
Iar cei care vor să-i dea o mână de ajutor ministrului Ghinea pot consulta anexele AICI.