Guvernul va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea reducerii TVA la 9% pentru alimentele de bază, după ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe această temă cu Ministerul Finanţelor, a anunţat premierul Victor Ponta la Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii.
Premierul spune că, în discuţiile anterioare pe această temă, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului să analizeze în amănunţime efectele asupra bugetului şi modul de acoperire a acestora. Ponta precizat din nou că susţine o schemă în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal, pe bază de facturi.
Premierul a mai arătat că, exceptând România şi Danemarca, toate ţările din Uniunea Europeană aplică un regim diferenţiat de TVA la produse agricole şi că „piaţa neagră” în domeniul produselor agricole din România este estimată în prezent la până la 80%.
În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, că bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranţă” TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an. E o idee mai veche susţinută de politicienii Partidului Conservator de la tribunal Parlamentului.
Daniel Constantin spune că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%.
În luna mai, reprezentanţii FMI au afirmat că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA.
Premierul Victor Ponta declara, tot în luna mai, că împreună cu ministrul Agriculturii a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanţe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, susţine că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegeri.
În 6-14 noiembrie la Bucureşti va veni o echipă de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, pentru a discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale.
Echipa FMI va fi însoţită de experţi de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.(S.S.)