4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:59
No menu items!

Guvernul pregătește un proiect prin care unii bugetari să muncească mai puțin, dar pe bani mai mulți

spot_img

Două luni concediu de odihnă plătit, până la 10 zile de învoiri, pe an, plătite, 30 de zile de concedii pentru studiu, la care se adaugă sărbătorile legale, toate se acordă unor bugetari printr-un act normativ pregătit de Guvern.

Proiectul de hotărâre aflat pe masa Guvernului pentru ședința din 13 mai îi privește pe polițiștii de penitenciare. Potrivit documentului, ei vor avea dreptul într-un an calendaristic la:

  • Concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea cumulată. 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani, sau 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.
  • În afara concediului de odihnă, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în condiții vătămătoare, grele sau periculoase au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice.
  • Polițiștii de penitenciare vor mai avea dreptul la învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice pentru evenimente precum casatorie, nastere, deces în familie.
  • Polițiștii de penitenciare vor putea beneficia și de alte 30 de zile pe an de concediu pentru studii, pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat.

Potrivit codului muncii, angajații au 15 zile libere anual astfel:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) ;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)

30 aprilie (Vinerea Mare);

1 mai (Ziua Muncii)

Prima şi a doua zi de Paşti

1 iunie (Ziua Copilului)

Prima şi a doua zi de Rusalii

15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului)

30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei)

1 decembrie (Ziua Naţională a României)

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual, deci se cumulează cu zilele de concediu.