19.6 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024 - 19:59
No menu items!

Guvernul pregătește reglementarea pieței cripto. Ce limitări și interdicții apar

spot_img

Guvernul României pregătește o ordonanță de urgență prin care tranzacțiile cu criptomonede vor fi supuse unor reglementări mai stricte în ceea ce privește cunoașterea clientelei și legislația de combatere a spălării banilor, potrivit publicației Profit.ro.

Emitenții de criptomonede și platformele de tranzacționare vor trebui să se autorizeze și vor intra sub supravegherea ASF sau BNR. Astfel, vor fi înăsprite măsurile care duc la eliminarea anonimității tranzacțiilor. Dacă acestea trec printr-o platformă, plătitorul și beneficiarul trebuie identificați. Autoritățile au acuzat de-a lungul timpului că prin monedele cripto, ca alternativă la tranzacțiile bancare, poate fi ocolită legislația și sunt finanțate activitățile ilegale.

De asemenea, regulile pentru emiterea unor monede virtuale, cu cerințe de rezerve, capital și transparență a datelor, ar trebui să ducă la o siguranță mai mare pentru investitori.

Modificările propuse sunt preluate din Regulamente ale UE referitoare la criptoactive.

Furnizorii de criptoactive sunt considerați instituții financiare, potrivit proiectului de OUG, care va modifica Legea 129/2019. Se vor înlocui denumirea de „monedă virtuală” cu cea de „criptoactiv” și „furnizorul de portofel digital” cu „furnizor de servicii de criptoactive”.

Furnizorii de servicii cripto trebui să identifice și să evalueze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului asociat transferurilor de criptoactive de la sau către o adresă negăzduită (non-custodial wallet) și să ia măsuri pentru atenuarea acestor riscuri. Chiar dacă noua legislație nu se aplică direct unor criptomonede descentralizate precum Bitcoin, aceste active vor intra sub prevederile legislației dacă sunt tranzacționate printr-un furnizor de servicii reglementat, adică printr-o platformă.

Furnizorii de criptoactive care sunt și bănci sau instituții de emitente de monedă electronică vor fi supravegheați și reglementați de Banca Națională a României. Celelalte firme vor intra sub controlul Autorității de Supraveghere Financiară. Firmele cripto autorizate în alte state UE trebuie să aibă un punct de contact în România, dacă vor să facă afaceri aici. OUG ar urma să aibă efecte de la finele acestui an.

T. S.