Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Galaţi, că în următorii 10 ani România va investi peste 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport şi 25 de miliarde în domeniul energiei, transmite Agerpres.
Şeful Executivului a vizitat Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi, unde a participat la ceremonia de semnare a cinci memorandumuri importante pentru dezvoltarea combinatului şi a economiei româneşti, prilej cu care a precizat că obiectivul Guvernului este reindustrializarea României, dar şi dezvoltarea infrastructurii de transport şi a celei energetice.
„În ceea ce priveşte marile proiecte de infrastructură, în următorii 10 ani România va investi peste 40 de miliarde de euro în dezvoltarea infrastructurii de transport. De asemenea, va exista un angajament pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul energiei, de cel puţin 25 de miliarde de euro, în următorii 10 ani. Obiectivul nostru este să reindustrializăm România, să folosim toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie pentru a atrage noi investiţii pentru a dezvolta capacităţi industriale, pentru a reuşi cu adevărat să producem competitiv cât mai multe lucruri în România fructificând toate oportunităţile care ne vor fi oferite de dezvoltările de pe piaţa europeană, de pe cea internaţională. Din acest motiv vreau să asigur investitorii de la Liberty că fac o investiţie care va da roade atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung”, a spus Orban.
Premierul a subliniat faptul că cele cinci memorandumuri reprezintă un pas „extrem de îndrăzneţ şi de important” pentru viitorul combinatului de la Galaţi, dar şi pentru viitorul economiei româneşti, într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică.
„Sunt bucuros că sunt martor la semnarea a cinci memorandumuri care reprezintă un pas extrem de îndrăzneţ şi de important pentru viitorul combinatului de la Galaţi şi nu numai, pentru viitorul economiei româneşti. Într-o perioadă nu foarte favorabilă, îmi aduc aminte că după Ordonanţa 114 preţul la gazul natural şi la electricitate a fost crescut artificial pentru consumatorii industriali şi le-a fost afectată competitivitatea şi profitabilitatea din cauza faptului că s-a ajuns la preţuri la gazul natural şi la electricitate mai mari decât preţul la care cumpărau companii din ţările mai dezvoltate ale Europei.
Într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică, provocând o contractare a economiilor europene şi o reducere a cererii pe piaţă, de asemenea, într-o perioadă în care Comisia Europeană lansează un program foarte important pentru Europa, şi anume Pactul Verde, care reprezintă mai degrabă o ameninţare asupra industriilor poluante decât sursă de competitivitate, iată că echipa care deţine şi conduce combinatul de la Galaţi face nişte paşi extrem de îndrăzneţi asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul de la Galaţi în ceea ce se numeşte combinat verde, neutral din punctul de vedere al emisiilor de bioxid de carbon. Drumul pe care a pornit combinatul este un drum sinuos, care va necesita foarte multe investiţii şi o spun din capul locului, Guvenul este gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti. Chiar dacă România este un consumator relativ modest de oţel, noi consumăm o cantitate de oţel cam cât Cehia, în condiţiile în care populaţia României este dublă, perspectivele de dezvoltare sunt evidente. Previziunea mea este că atât pe piaţa internă, dar şi pe piaţa regională şi în general în Europa, există perspective certe de creştere a consumului de oţel”, a afirmat Orban.
Miercuri, la combinatul din Galaţi s-a semnat un memorandum între Liberty Galaţi şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care unitatea siderurgică îşi asumă să devină, în următorii 10 ani, primul combinat siderurgic din Europa cu cea mai mică amprentă de carbon, deziderat ce va fi posibil prin investiţii în valoare de circa 1,2 miliarde euro în sisteme moderne de producţie a oţelului, prin intermediul cuptoarelor cu arc electric, investiţii care vor asigura o creştere a producţiei de la 2 la 4 milioane de tone de oţel pe an.
De asemenea, combinatul a încheiat un alt parteneriat cu Eximbank, pentru contractarea de credite bancare cu garanţii guvernamentale.
Totodată, combinatul a semnat un memorandum cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, pentru înfiinţarea Academiei Liberty (centru de cercetare şi formare a viitorilor ingineri siderurgişti), precum şi un memorandum cu Institutul Român de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopie, parteneriat care va demara cercetarea pentru folosirea hidrogenului în fabricarea fontei – o tehnologie care va contribui substanţial la atingerea obiectivului – zero amprenta de carbon.
Un alt memorandum a fost semnat cu Romgaz pentru un potenţial parteneriat în asociere între părţi pentru a construi o nouă termocentrală pe gaze naturale în incinta Liberty Galaţi
„Vorbim de cele mai mari investiţii din România şi sper din Europa, de 1,2 miliarde de euro, în următorii cinci ani. Vorbim de o investiţie mare, de o investiţie care ar trebui să transforme combinatul siderurgic de la Galaţi până în 2030 neutru din punctul vedere al emisiilor de CO2. Va începe o investiţie care va utiliza gazul şi ulterior va folosi hidrogenul. Practic, vor fi pionierii siderurgiei verzi din Europa şi sunt convins că în urma acestei investiţii competitivitatea siderurgiei din Galaţi va deveni de urmat de către alţii. Împreună cu Romgaz şi Liberty Steel vom face la Galaţi o centrală pe gaz cu producerea energiei electrice în aşa fel încât să avem totul integrat şi costurile cu energia electrică să fie competitive la nivelul acestui combinat”, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu.
Tot miercuri, premierul Ludovic Orban a participat şi la inaugurarea Sucursalei Galaţi a Băncii Române de Credite şi Investiţii, după care s-a întâlnit cu arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.