-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:23
No menu items!

Guvernul nu i-a convins pe profesori. Greva continuă: Vor refuza să se mai prezinte la vreun examen

spot_img

​Guvernul adoptă, joi, memorandumul privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării, prin care vrea să oprească greva profesorilor, aflată în cea de a treia săptămână. Memorandumul nu schimbă însă situaţia grevei generale a profesorilor, iar sindicaliştii spun că Executivul nu a venit nici de această dată cu o soluţie concretă. Așadar sindicatele din Educație organizează, vineri, un nou mare protest în fața Guvernului și, apoi, a Palatului Cotroceni, la care sunt așteptate aproximativ 20.000 de persoane. 

Protestul va începe în jurul orei 11:00 în Piața Victoriei, iar la ora 12:30 manifestanții vor pleca din fața Guvernului spre Palatul Cotroceni unde ar trebui să ajungă în jurul orei 15:00, potrivit programului trimis Primăriei Capitalei.

Peste 134.000 de angajați din învățământ, adică 86,93% din totalul membrilor de sindicat care au semnat referendumul pentru declanșarea grevei generale, continuă această acțiune începută în 22 mai, conform datelor transmise miercuri de federațiile sindicale.

Asta în ciuda faptului că premierul a anunțat că ​Guvernul adoptă, în ședința de joi, memorandumul privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării, prin care vrea să oprească greva profesorilor.

”Astăzi aprobăm această decizie de politici publice, acest memorandum şi sunt convins că odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial dascălii noştri vor înţelege seriozitatea angajamentului nostru şi vor lua decizia de a reveni la catedră”, a spus premierul în şedinţa Executivului.

Nicolae Ciucă a arătat că prin proiectul România Educată şi pachetul legilor Educaţiei au căutat să dea încredere că Educaţia şi Sănătatea sunt priorităţi pentru coaliţia de guvernare şi în cadrul programului de guvernare.

”Tot ceea ce am discutat şi ne-am asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente, care au reglementat atît solicitările salariale cât şi cele care vizează investiţiile în Educaţie, în îmbunătăţirea condiţiilor cât şi în tot ceea ce înseamnă procesul tehnic de derulare a Educaţiei”, a spus premierul, amintind și de Ordonanţa adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

În memorandum – document fără putere de lege – se prevede că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Muntenia” din Argeş, Adrian Voica, a transmis că Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie anunţat de Guvern este doar o promisiune şi nu există nicio garanţie că acesta va fi şi respectat. El a mai precizat că există riscul ca această grevă să se radicalizeze, precizând că pericolul este uriaş deoarece profesorii vor refuza să se mai prezinte la vreun examen.

“Vreau să vă transmit mesajul pe care l-am primit de la majoritatea colegilor din judeţ şi din ţară, că este doar o simplă promisiune chiar dacă va fi publicat în Monitorul Oficial neîncrederea colegilor este majoră deoarece argumentul logic a fost acela că guvernele din România nu au respectat prevederile legilor organice şi ale legilor speciale. Prin urmare, memorandumul rămâne doar o promisiune de viitor care nu are o bază şi o garanţie că va fi şi respectat”, a afirmat Adrian Voica la Prima News.

El a menţionat că există riscul ca această grevă să se radicalizeze.

“Colegii sunt foarte nemulţumiţi. Până la ora 12.00 vom primi şi procentul la zi al colegilor care rămân în grevă. Din mesajele pe care le primesc deja pe telefon colegii îmi spun că nu sunt colegi care au renunţat în ultimele 24 de ore la grevă, cu atât mai mult memorandumul şi toate celelalte discuţii care s-au purtat în spaţiul public, dezinteresul constant al clasei politice pentru rezolvarea acestei crize majore, i-au determinat să se radicalizeze. Această grevă se va radicaliza, iar pericolul este uriaş. Vor refuza efectiv să se mai prezinte la vreun examen sau la vreo acţiune pe care ministerul o va organiza pentru clasele de sfârşit de ciclu”,  a mai transmis Adrian Voica.

                                                                                                                   Adina Silav