-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:32
No menu items!

Guvernul îți dă “Aripi”. Executivul plătește inaugurarea monumentului care a costat cât un spital

spot_img

Guvernul Cioloș a anunțat, miercuri, că a aprobat normativele de cheltuieli pentru inaugurarea, pe 30 mai, a Monumentului “Aripi”, amplasat în Piața Presei Libere  și realizat în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 -1989 din România și din Basarabia. Asta, deși Executivul nu se dovedește la fel de generos în alte situații, invocând bugetul prea sărac.

Finanțarea cheltuielilor aferente se suportă din bugetul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989”, se arată într-un comunicat de presă al guvernului. Executivul nu precizează însă în document și suma exactă care urmează să fie plătită din bani publici pentru organizarea evenimentului, la care sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Potrivit aceluiași comunicat al Executivului, evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Guvernul Cioloș admite astfel să aloce noi fonduri de la buget pentru cel mai scump monument stradal pe care-l are Bucureștiul.

Milioane de euro pentru un monument achitat deja de două guverne

Calculele făcute de Sursa Zilei pe baza documentelor publice ale municipalității arată că, în ultimii șase ani, Primăria Capitalei a plătit peste 16 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro) pentru realizarea și amplasarea monumentului. Asta, în condițiile în care construcția și amplasarea acestuia fuseseră deja achitate, tot de la buget, de două guverne.

Astfel, în 2015 și 2016, Primăria Capitalei a alocat, de la buget, 5.811.000 de lei (aproape 1,3 milioane de euro) pentru finalizarea și amplasarea monumentului “Aripi” în Piața Presei Libere.

În perioada 2010 – 2014, municipalitatea a plătit 10,243 milioane de lei (peste 2,3 milioane de euro) pentru realizarea aceluiași monument. La această sumă, se adaugă cei 261.000 de lei (60.000 de euro) achitați pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru realizarea unui proiect de amplasare a monumentului. Doar că nu este vorba despre un singur astfel de studiu cum ar fi fost normal. Cei 60.000 de euro au fost alocați pe patru astfel de studii – câte unul pe an, doar în ultimii patru ani (datele care mai sunt disponibile în acest moment arată că municipalitatea a achitat, anual, sume cuprinse între 10.000 și 105.000 de lei pe câte un „studiu fezabilitate proiect amplasare monument” ).

Toate aceste cheltuieli s-au făcut în condițiile în care două guverne alocaseră deja atât fondurile pentru realizarea monumentului, cât și un avans pentru finalizarea acestuia.

Concret, acum mai bine de 13 ani (pe 23 ianuarie 2003) executivul condus de Adrian Năstase a alocat, printr-o hotărâre (76/2003, în vigoare din 6 februarie 2003), suma de 13,2 miliarde de lei vechi (352.000 de euro, la cursul leu/euro de la acea dată) pentru realizarea integrală a Monumentului Luptei Anticomuniste – „Aripi”. În 2006, societatea Electromecanica Ploiești (constructorul lucrării) a susținut că suma nu a fost suficientă și a  cerut din nou bani. De această dată, pentru finalizarea operei și realizarea soclului. Așa se face că, pe 24 mai 2006, executivul condus de Călin Popescu-Tăriceanu a alocat, din fondul de rezervă, 3 milioane de lei (peste 850.000 de euro, la cursul leu/euro de la acea dată).

Deși ar fi trebuit ca – așa cum arătau documentele ce au stat la baza HG 649 /2006 – monumentul să fie gata, nu s-a întâmplat asta. În 2007, Ministerul Culturii a invocat lipsa fondurilor și a cerut sprijinul Primăriei Capitalei.

Patru ani lucrările au stagnat. În 2011 însă, la intervenția fostului președinte Emil Constantinescu, Sorin Oprescu s-a angajat că municipalitatea va finaliza monumentul – “ca un proiect de solidarizare a societăţii civile pentru recuperarea memoriei luptătorilor împotriva comunismului”.

De aceea, chiar și atunci când constructorul a cerut o sumă, Administrația Monumentelor București (instituție subordonată Primăriei Capitalei – n.r.) a alocat dublu.

Fără să conteste oportunitatea realizării unui monument al luptei anticomuniste, specialiști consultați de Sursa Zilei au estimat că sumele investite în monumentul “Aripi” , în ultimii 13 ani, ar fi fost suficiente pentru construirea de la zero a unui spital. Aceștia au luat în calcul și faptul că ridicarea și dotarea unei clinici private, inaugurată anul trecut la Cluj, a costat doar 300.000 de euro.

Raluca Dan

foto: bucurestifm.ro