1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:42
No menu items!

Guvernul insistă pentru recuperarea rapidă a datoriilor de la Rompetrol – KazMunaiGaz

spot_img

 Guvernul insistă pentru recuperarea rapidă a datoriilor de la Rompetrol – KazMunaiGaz

Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, le-a cerut luni autorităților din Kazahstan rezolvarea cât mai rapidă a situației datoriilor societății Rompetrol Rafinare către statul român. Aurescu se află într-o vizită de lucru la Astana, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe kazah Erlan Idrissov. ”Bogdan Aurescu a subliniat şi importanţa soluţionării cât mai curând a dosarului datoriilor Rompetrol către statul român”, se afirmă într-un comunicat de presă al MAE, printr-o formulare diplomatică.

Rompetrol Rafinare este controlată de grupul Rompetrol, deţinut de societatea de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. România deține 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, prin Ministerul Economiei. Statul român a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010. Până la acea dată, Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari, astfel încât să rămână cu pachetul majoritar de acțiuni.

Potrivit unor informații apărute anul trecut, Guvernul mizează să încaseze 704 milioane lei din cedarea pachetului minoritar la Rompetrol.

Guvernul insistă pentru recuperarea rapidă a datoriilor de la Rompetrol – KazMunaiGaz
foto: mae.ro

Aurescu a mai discutat cu ministrul kazah elemente de cooperare bilaterală politică și economică. România are un deficit comercial consistent cu republica ex-sovietică. Companiile românești au un potențial real de dezvoltare în Kazahstan, în domeniile: echipamente de foraj şi extracţie petrolieră, IT, comunicaţii, energie electrică și securizarea frontierelor.

V.B.