Toți miniștri viitorului Cabinet Nicolae Ciucă au primit avize pozitive în urma audierilor în comisiile din parlament. Votul pentru învestirea viitorului Executiv va avea loc joi, într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, programat de la ora 10.00.
La audierea sa în comisiile de specialitate din Parlament, Gabriela Firea a respins îndemnul venit din partea unui reprezentant AUR de a limita avorturile și a spus că este o militantă pentru drepturile femeilor.
„Întotdeauna voi milita pentru drepturile femeilor, ele trebuie să decidă și să dispună de propria lor viață și de corp. Voi milita ca toate femeile să aibă acces la servicii medicale de calitate, la servicii de consiliere de calitate, la discuții cu duhovnicul – dacă sunt credincioase – ca să ia cea mai bună decizie pentru ele și corpul lor. Nu contravine cu dorința mea de a crește natalitatea – nu o creștem cu orice preț”, a spus Gabriela Firea la audierile din Comisiile parlamentare reunite pentru muncă şi pentru egalitatea de şanse.
„Nu ne întoarcem la vremurile dinainte de Revoluție”, a mai spus Firea, cu referire la faptul că, în perioda comunistă, avortul era interzis.
Gabriela Firea a mai spus că susține și educația sanitară în școli, care să includă și noțiuni de sexualitate, cu condiția să existe acordul familiei.
„Susțin cu tărie ca toți copiii să beneficieze de educație sanitară, chiar și noțiuni de sexualitate, dar aceasta să fie realizată de persoane specializate – medici, psihologi, și cu acordul familiei. Așa cum s-a solicitat acordul familiei pentru educația religioasă. Eu nu cred că un părinte responsabil poate să fie împotrivă. Sunt de acord ca împreună cu specialiștii să găsim soluții ca să nu mai avem mame minore, pentru că suntem pe primul loc în UE la acest capitol”, a mai spus Firea.
La rândul său, Lucian Bode a afirmat, în cadrul audierii, că în mandatul său au fost încadraţi în Ministerul Afacerilor Interne aproape 5.000 de specialişti.
„Am crescut cifrele de şcolarizare în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne – peste 5.000 de locuri în şcolile postliceale şi peste 1.000 de locuri la Academia de Poliţie. A fost demarat procesul de încadrare, prin concurs, după mulţi ani, pentru posturile vacante din surse externe, încadrând aproape 5.000 de specialişti”, a declarat Bode. El a adăugat că, în acest moment, sunt în desfăşurare 3.000 de concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere.
Cât despre ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii şi Solidarităţi Sociale, Marius Budăi, care a mai ocupat această funcţie, acesta a vorbit în cadrul audierilor din Parlament despre majorări de pensii, de alocaţii şi de salarii, acordarea de sprijin „celor mai săraci dintre pensionari” şi persoanelor cu dizabilităţi, dar şi despre sprijin financiar pentru firme. În contextul anunţatelor majorări în sistemul public de pensii, viitorul ministru a menţionat că „nu vorbim de indemnizaţiile speciale”. Budăi a precizat că nu Ministerul Muncii gestionează pensiile de serviciu.
„Vreau să rămân un om care este în primul rând interesat de soarta copiilor dar şi a părinţilor şi bunicilor noştri, per total”, a afirmat Marius Budăi la începutul prezentării sale în faţa comisiei de specialitate din Parlament. El a vorbit despre măsurile de ajutor pe care ministerul pe care îl va prelua şi le propune, arătând, în acest context, că susţine acordarea de ajutoare inclusiv firmelor care angajează persoane „greu angajabile”.
Budăi a menţionat creşterile de alocaţii, majorarea salariului minim brut la 2550 lei de la 1 ianuarie 2022. Ministrul a menţionat că a fost agreată cu partenerii sociali crearea unui „instrument de majorare treptată a salariului minim brut, astfel încât să nu creăm dezechilibre în economie”.
Viitorul ministru anunţă majorări şi în sistemul public de pensii, subliniind că „nu vorbim de indemnizaţiile speciale”. „În primul rând vom începe cu pensiile cele mai mici, adică cu indemnizaţia socială, care va fi majorată tot de la 1 ianuarie de la valoarea de 800 de lei la valoarea 1000 de lei dar şi majorarea punctului de pensiile la valoarea de 1586 de lei, faţă 1442 de lei cât este acum acel 10% pe care îl cunoaştem noi din comunicarea publică”, a declarat ministrul desemnat al Muncii.
El a susținut că este nevoie de acordarea unui ajutor în prima lună a anului viitor pentru cei mai săraci dintre pensionari, dar şi o a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi.
În ceea ce priveşte măsurile pentru mediul de afaceri, Marius Budăi a menţionat acordarea de deduceri de impozit pentru angajarea tinerilor între 18 şi 15 de ani şi a persoanelor între 55 şi 65 de ani, categorii unde se înregistrează o rată ridicată a şomajului. Potrivit viitorului ministru al Muncii, în prezent există 250.000 de şomeri dintre care aproape 60.000 primesc indemnizaţie.
Raluca Dan