4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:59
No menu items!

Guvernul Cioloş a trecut de Parlament

spot_img

Senatorii şi deputaţii au încheiat, marţi, votul secret cu bile pentru învestitura Cabinetului Cioloş, noul Executiv având nevoie de 274 de voturi pentru a trece de Parlament.

Cabinetul Cioloș a trecut cu 389 de voturi pentru, 115 împotrivă și 2 abțineri.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat marţi, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog.

În debutul discursului său, Dacian Cioloş a ţinut să aducă un „tribut” victimelor incendiului de la clubul Colectiv şi a spus că astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete, iar cauzele care au stat la baza acestei tragedii trebuie eliminate.

Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, iar împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia”, a afirmat premierul desemnat, arătând că oamenii aşteaptă, mai mult decât oricând, o schimbare a modului în care este administrată ţara, iar programul acestui guvern trebuie să răspundă acestor aşteptări.

El a mai spus că sarcina acestui guvern va fi să pună bazele schimbărilor structurale viitoare şi că se va baza pe transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog, iar obiectivul său a fost aducerea în echipa guvernamentală de specialişti integri.

Președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a precizat, marți, în plenul reunit al Parlamentului, că votul pe care parlamentarii social-democrați îl vor exprima pentru învestirea Cabinetului Cioloș nu este „un vot în alb”, existând posibilitatea ca formațiunea să își retragă sprijinul dacă Executivul va depăși mandatul dat de Legislativ.

Dragnea a susținut că Victor Ponta a fost „cel mai bun premier pe care România l-a avut de la Revoluție încoace”, asigurând prin măsurile asumate creștere economică sustenabilă și un nivel de trai mai bun pentru români, astfel că misiunea viitorului Executiv este aceea de a continua aceste realizări.

El a adăugat că situația actuală este una „mai puțin obișnuită”, parlamentarii fiind chemați să își exprime un vot în favoarea sau împotriva învestirii Cabinetului Cioloș, din care însă nu face parte niciun partid parlamentar.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, marţi, în plenul Parlamentului, că marele câştig al schimbării Guvernului este că ”PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele”.

„PSD a pierdut puterea, marele câştig al acestei schimbări de guvern este că PSD nu mai deţine frâiele şi pârghiile guvernului, abuzul guvernamental şi folosirea banului public în scop electoral pot fi de astăzi stopate. (…) Tot începând de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuţie echilibrată a resurselor către administraţia locală şi am speranţa că acest guvern va înţelege să facă acest lucru”, a declarat co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, marţi, în Parlament.

Totodată, Gorghiu a spus că Partidul Naţional Liberal nu a propus un guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru în acest cabinet Cioloş, nu a solicitat niciun avantaj politic, precizând că astăzi alege o soluţie „cerută de cetăţeni”.

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus marţi, în plenul reunit, că „tehnocraţia ucide democraţia” şi că ALDE nu susţine „guvernul prezidenţial, care va marca trecerea la un regim politic ce va excede principiile constituţionale”.

„Să recunoaștem cu luciditate, așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale, care va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept și care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond”, a arătat Tăriceanu, în plenul reunit.

Tăriceanu a mai spus că a văzut în programul de guvernare propus luni de Cioloş că îşi asumă trei măsuri guvernamentale care exced cadrul constituţional. „Nu ştiu cum veţi proceda şi cum v-aţi propus să adoptaţi asemenea măsuri, împotriva Constituţiei”, a mai spus Tăriceanu.