1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:20
No menu items!

Guvernul atacă în instanță ultimul contract pentru licențele Microsoft

spot_img

Procesele au rolul de a oferi Guvernului o bază legală pentru blocarea tuturor plăţilor către Unicredit

Microsoft Romania 2

Vizate sunt compania elveţiană prin care Claudiu Florică a vândut Ministerului Comunicaţiilor licenţe şi în 2013, ca urmare a suplimentării contractului corupt din 2009, dar şi banca Unicredit Ţiriac, întrucât aceasta a finanţat contractul, preluând creanţele Guvernului către concernul principalului denunţător din dosarul Microsoft.

Cele două procese înregistrate pe 30 decembrie la Curtea de Apel Bucureşti şi pe 31 decembrie la Tribunalul Bucurşti, ambele pe secţia de Contencios Administrativ, au rolul de a oferi Guvernului o bază legală pentru blocarea, în această toamnă, a tuturor plăţilor către Unicredit. Ministerul Comunicaţiilor este titularul acţiunii, întrucât în conturile sale Guvernul prevăzuse în bugetul din 2014 nu mai puţin de 50 de milioane de euro pentru stingerea contractului pentru achiziţia de licenţe Microsoft prin intermediul reselerului D Con Net. AG.

Unul dintre procese are ca scop tocmai suspendarea efectelor contractului încheiat în 3.04.2013, ca urmare a adiţionării înţelegerii intermediate, prin mită, conform DNA-ului, în 2009, de Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan.

Pe de altă parte, aceleaşi două procese conturează şi intenţia Ministerului Comunicaţiilor de a se constitui parte civilă în dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie, consecinţa directă fiind atragerea răspunderii personale a tuturor oficialilor acuzaţi de abuz în serviciu, inclusiv a miniştrilor semnatari.

Microsoft a informat Guvernul că, din 8 aprilie 2014, nu mai asigură suport pentru sistemului de operare Windows XP şi nici pentru aplicaţia Microsoft Office 2003, motiv pentru care oficialii români au reintrat în negocieri cu corporaţia de peste Ocean, fără alţi intermediari, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Fujitsu Sistem Computers şi D Con Net. AG fiind reselleri controlaţi de Claudiu Florică începând din 2003. Microsoft a renunţat de mulţi ani la reselleri în relaţia cu alte guverne occidentale.

Culmea e că toate informaţiile Sursa Zilei arată că Microsoft a căzut la înţelegere, pe câteva milioane de euro, cu concernul lui Claudiu Florică, denunţător la DNA, într-un alt litigiu deschis de acesta la Înalta Curte de Justiţie a Irlandei, acolo unde se judeca pentru cea mai importantă reprezentanţă Microsoft pe Europa pentru rezilierea contractului său de Large Acount Reseller.