4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:42
No menu items!

Guvernul amână până la toamnă un acord cu SUA, privind schimbul datelor financiare, de tip offshore

spot_img

Guvernul amână nejustificat un acord semnat cu SUA pentru schimbul unor date fiscale (FATCA), deşi termenul de raportare era pe 28 mai.

Într-o analiză publicată pe blogul personal, fostul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, arată consecinţele acestei amânări a Guvernului României.

Transparenţa fiscală şi financiară este esenţială pentru reducerea evaziunii fiscale şi pentru împiedicarea actelor de corupţie. Este mai dificil pentru o companie să spele bani sau să ascundă banii obtinuţi din afaceri ilegale, dacă  este foarte clar pentru autorităţi  cine deţine acea companie şi care e structura sa (deci, nu prin structuri complicate şi opace tip off-shore).  Dacă ţările fac schimb de informaţii fiscale şi financiare, atunci cei care au luat bani din tranzacţii ilegale pot ascunde mai greu banii în instituţii financiare sau off-shore-uri din alte ţări. Acestea sunt motivele pentru care transparenţa fiscală şi financiară a devenit un termen foarte popular după izbucnirea scandalului Panama Papers, o investigatie jurnalistică ce a dezvăluit că importanţi demnitari şi oameni de afaceri folosesc off-shore-uri ca să nu plăteasca taxe în ţara lor.

analiză Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor

În schimb, guvernul Cioloş, subliniază fostul oficial, amână termenul de raportare al acestor date financiare către SUA şi cele peste o sută de ţări partenere ale acordului din cadrul FATCA (US Foreign Account Tax Compliance Act), până la 31 august 2016, printr-o ordonanţă de urgenţă aflată în dezbatere la Senat. În expunerea de motive a proiectului de ordonanţă, Guvernul justifică amânarea prin faptul că instituţiile financiare „nu sunt pregătite să raporteze datele necesare, din motive neimputabile acestora”.

Este îngrijorător că acest guvern se mişcă exact în direcţia opusă trendului internaţional de transparentizare şi de descurajare a off-shorurilor. El amână aplicarea unui tratat care ar duce la transparenţă financiară, în timp ce  conducerea Ministerului de Finanţe afirmă  sus şi tare că a avea un off-shore este total moral şi în regulă.

analiză Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor

Proiectul Ordonanţei de urgenţă este în dezbatere publică în procedură de urgenţă la Senat, dar termenul de adoptare urmează să se împlinească după vacanţa parlamentară, la 14 zile de la reluarea activităţii Senatului.

M. Nedelcu