4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:50
No menu items!

Guvernul a suplimentat bugetul pentru proiectele admise în POS Creșterea Competitivității Economice

spot_img

Guvernul a suplimentat bugetul pentru proiectele admise în POS Creșterea Competitivității Economice

Guvernul a transmis marți, printr-o scrisoare publică adresată beneficiarilor contractelor de finanțare POS CCE, că a suplimentat bugetul apelului până la suma maximă cerută la finanțare de proiectele admise după evaluarea tehnico-financiară.

”Acest lucru înseamnă că toate proiectele depuse și care întrunesc condițiile tehnico-financiare prevăzute (punctajul de minimum 60 de puncte) vor avea și finanțare, iar contractarea se va realiza rapid, la începutul lunii septembrie”, a transmis Guvernul.

Potrivit Executivului, suplimentarea bugetului a fost posibilă prin realocarea unor sume din unele Axe prioritare în care nu s-au depus suficiente proiecte. Concret, s-au alocat economii în valoare de 110 milioane de euro făcute pe Axa prioritară 4 POS CCE.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și Autoritatea de Management pentru POS CCE a stabilit un plan de acțiuni pentru deblocarea rapidă a Programului. Una dintre măsuri a fost selectarea din mediul privat a 167 de experți pentru evaluarea tuturor cererilor de finanțare, a 25 de experți în domeniul juridic, a 40 de experți în verificarea cererilor de rambursare și a 20 de experți în achiziții publice.

Potrivit Guvernul, acești experți au început deja activitatea de evaluare a cererilor depuse în cadrul Axei prioritare 1 ”Un sistem productiv inovativ și eco-eficient” (IMM-uri).

”Este vorba despre 3.902 cereri de finanțare, depuse încă din perioada guvernărilor anterioare și neevaluate până acum, cu un buget disponibil de 359 de milioane de euro și cu o valoare a proiectelor de 1,2 miliarde de euro, sensibil mai mare decât bugetul disponibil inițial”, a mai transmis Executivul.

La 20 august, din cele 1.442 de cereri de finanțare pentru investiții mici intrate în evaluare, au fost finalizate și declarate admise (cu punctaj de minimum 60 de puncte), 647 de cereri. Guvernul estimează că procesul de evaluare pentru toate operațiunile se va încheia până la 15 septembrie.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara la începutul lunii iulie că plățile de la UE prin POS CCE ar putea rămâne blocate până în această toamnă, din cauza perioadei de vacanță la Comisia Europeană. Un alt motiv este acela că Executivul de la Bruxelles trebuie să facă auditul cifrelor raportate de autoritățile române.

În octombrie 2012, Comisia Europeană a pre-suspendat plăţile prin POSCCE, România putând pierde în acest an fonduri europene de 1,26 miliarde euro dacă nu va reuşi să atragă banii prin proiecte eligibile cofinanţate de UE şi derulate prin acest program.

Cosmina Croitoru