2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:17
No menu items!

Guvernul a cheltuit în numai o lună 6 miliarde de lei, urcând deficitul la 2,5% din PIB

spot_img

guvern

Deficitul bugetar pe anul 2013 se ridică la 2,52% din PIB, în condițiile în care, în luna noiembrie, gaura la buget era de 1,5% din PIB. Astfel, statul a cheltuit numai în luna decembrie aproape 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 37% din întreg deficitul înregistrat anul trecut. În aceste condiții, Guvernul s-a încadrat, la limită, în ținta revizuită cu finanțatorii externi, de 2,5% din PIB.

Veniturile la buget au crescut, anul trecut, cu 3,6%, în timp ce cheltuielile au urcat cu 3,8% față de 2012. În privința încasărilor, acestea au crescut pe aproape toate componentele. Astfel, veniturile fiscale au fost cu 4,4% peste cele înregistrate în 2012, cu un avans al încasărilor din impozitul pe salarii și venit de 8,5% față de anul anterior.

Creșteri semnificative s-au înregistrat mai ales la veniturile din impozitele percepute pe câștigurile din capital, respectiv de peste 30% față de 2012. De asemenea, impozitele și taxele pe proprietare au adus venituri în creștere cu 8,4% față de 2012. Și încasările din contribuțiile de asigurări au crescut cu 5,3%. Au scăzut veniturile nefiscale, cu 6,4%, dar și cele din donații, cu 54,7%.

La capitolul cheltuieli, acestea au fost cu 7,9 miliarde de lei peste cele înregistrate în 2012. Cea mai mare creștere de cheltuieli s-a înregistrat la cele de personal, de 13,5%, urmate de cele cu bunuri și servicii, de 12%. Astfel, bunurile și serviciile contractate de stat anului trecut au fost cu 4 miliarde de lei mai scumpe decât în 2012.

La polul opus, cheltuielile de investiții au scăzut semnificativ în 2013, respectiv cu 7,5% cele de capital, și cu peste 46% cele aferente programelor cu finanțare rambursabilă. Cheltuielile cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile au crescut însă cu aproape 6%.

Premierul Victor Ponta declara anul trecut că statul nu a reușit să încaseze atât cât a programat, spunând că ANAF nu a reușit să crească nivelul colectării de taxe și impozite. Astfel a fost motivată a doua rectificare bugetară din 2013, deși Fiscul anunța venituri în creștere.

Autoritățile au renegociat cu FMI, în luna noiembrie, o nouă țintă de deficit pentru 2013, în creștere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferență care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanțarea proiectelor realizate din fonduri europene. Aceasta a fost a doua negociere a țintei de deficit, primul obiectiv fiind un prag de 1,7% din PIB.

Cosmina Croitoru