1.6 C
București
vineri, 27 decembrie 2024 - 14:46
No menu items!

Guvernanța corporativă iese la raport: RAAPPS va avea manageri aleși prin OUG 109, dar doar cu aviz de securitate

spot_img

Guvernul are pe agenda ședinței de luni adoptarea unei ordonanței de urgență care va permite ca RAAPPS să aplice principiile guvernanței corporative și care, simultan, va obliga viitorii administratori să obțină un aviz de securitate. Astfel, vom asista la o situație în care spiritul guvernanței corporative este aruncat în ridicol, pentru că tot statul va avea principalul instrument de selecție a managerilor, prin aplicarea unui filtru netransparent.

În nota de fundamentare, se arată că titlul proiectului de act normativ este ”Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”. Guvernul motivează urgența prin necesitatea implementării în integralitate a Jalonului 439 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”În prezent, potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS), întreprindere publică având ca obiect principal de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol, nu aplică prevederile acestui act normativ”, se arată în nota de fundamentare.

Schimbările preconizate:

–        Eliminarea prevederii care excepta RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011.

–        Cerința privitoare la verificarea suplimentară de securitate prevăzută pentru procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație din domeniul industriei de apărare și securitate națională să se aplice și în ceea ce privește selecția membrilor consiliului de administrație al întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare și protocol, prin raportare la specificul atribuțiilor RA-APPS, care implică și cerințe din domeniul siguranței și securității naționale.    

Textul din OUG referitor la RAAPPS și la societățile din industria de apărare:

·        La articolul 1, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins: „(5) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, precum și celor care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol. În aceste cazuri, procedura de selecţie a membrilor consiliului de administraţie cuprinde o etapă suplimentară, constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care un candidat selectat nu a obţinut avizul favorabil necesar accesului la informaţii clasificate, acesta nu poate fi numit în funcţia de administrator al întreprinderii publice.”

Dacă în privința întreprinderilor publice din industria de apărare şi securitate naţională, avizul de securitate este logic, sunt mari semne de întrebare la partea cu ”administrarea bazei materiale de reprezentare şi protocol”.

Publicația Economedia.ro a publicat în iulie un articol despre scrisoarea transmisă de Comisia Europeană referitoare la reformele încă neîndeplinite din PNRR. Una din observații era că Guvernul încă nu a modificat legislația astfel încât să poată selecta o conducere corporatistă la RA-APPS. Acest jalon neîndeplinit este unul dintre cele care încă împiedică plata celei de-a treia tranșe din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.

Guvernul introduce acum și această secretizare, deși reforma din PNRR nu o cere și RAAPPS a funcționat până acum fără secretizare, potrivit materialului citat. RAAPPS a secretizat complet informațiile despre vila din Bd. Aviatorilor modernizată cu 9 milioane de euro, care ar urma să fie folosită de Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.

T. S.