Firma Panfora Oil&Gas, filială a Grupului MOL dedicată activităților de explorare și producție în România, a contractat Prospecțiuni SA să efectueze operațiuni de măsurare de suprafață în perimetrul EX-6 Curtici din vestul României, pentru a identifica resurse convenționale de hidrocarburi, potrivit unui comunicat de presă.
Panfora Oil & Gas este o companie înregistrată în România și deține drepturile exclusive de concesiune asupra perimetrului EX-6 Curtici, județul Arad.
Prospecțiuni SA este cea mai experimentată companie din România în materie de prospecțiuni geofizice, este listată la BVB și controlată de Grupul Tender.
”În acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele convenționale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse în acordul de concesiune și în programul de lucrări semnate cu Agenția Naționala pentru Resurse Minerale (ANRM), care se referă doar la potențialul convențional de țiței și gaze”, a declarat Gabor Zelei, director general al Panfora Oil&Gas.
Compania a subliniat că nicio operațiune care să aibă în vreun fel legatură cu gazele de șist nu a fost planificată și nici nu va fi efectuată.
”Panfora Oil & Gas este pregatită să asigure condiții echitabile și transparente pentru plata despăgubirilor către toți deținătorii de terenuri, respectând pe deplin legislația existentă”, potrivit comunicatului.
Operațiunile de măsurare de suprafață vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafață de 561 kilometri patrati, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului.
Aceste operațiuni includ amplasarea de senzori și cabluri pe teren, precum și folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folosiți explozivi și nu vor fi efectuate foraje. Potențialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat. Terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor și echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat dupa finalizarea măsurarilor, a anunțat compania.
După ce datele de explorare sunt colectate și analizate, Panfora Oil&Gas le va pune la dispoziția ANRM, pentru a deveni proprietatea statului român.
V.B.