2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:40
No menu items!

Grupul Mechel își restrânge activitatea în România UPDATE

spot_img

Consiliul director al Mechel a aprobat vineri vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie.  Într-un comunicat al grupului se afirmă că aceste active nu se mai încadrează în strategia companiei. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care au ajuns la 9,4 miliarde euro, şi pentru a finanţa exploatării miniere Elga, proiect prioritar pentru companie.

Compania Mechel, una dintre cele mai importante din Rusia în domeniul mineritului și siderurgiei, este prezentă în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel ar vrea să vândă, conform  cotidianul rus de afaceri Kommersant,  patru combinate din România pentru suma totală de 150 milioane de dolari. Grupul ar vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Informațiile sunt, deocamdată, neoficiale. Pe site-ul de internet al companiei se spune că board-ul director al grupului a decis, în ședința din 21 septembrie, să vândă doar câteva combinate de prelucrare a nichelului sau aliajelor feroase din Rusia, Compania de distribuție de energie (Rusia), uzina Electrometalurgică Donețk (Ucraina), Invicta Merchant Bar Ltd. (Marea Britanie), UAB Mechel Nemunas (Lituania), Mechel Service Global BV, fără Mechel Service (Rusia), Voskhod-Chrome LLP și Voskhod-Oriel LLP (ambele din Kazahstan) și Toplofikația Rousse EAD (Bulgaria)

Totuși, sunt semne tot mai evidente că Mechel va lua în scurtă vreme decizii și în privința activelor românești. Consiliul director a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că în octombrie va suspenda temporar activitatea de producție la combinatul Oţelu Roşu. De altfel, Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă în trei etape a 800 de angajaţi din cei 1050, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie. Contractul pentru privatizarea combinatului a fost semnat în 2003, iar la începutul acestei luni premierul Victor Ponta a cerut verificarea modului în care investitorul s-a achitat de obligațiile contractuale. Ministrul delegat Liviu Pop a afirmat că verificarea a demonstrat că Mechel a respectat contractul.

UPDATE ORA 15.00

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că în ședința de miercuri a executivului a fost prezentată o informare privind modul în care cumpărătorul combinatului de la Câmpia Turzii a respectat angajamentele asumate la privatizarea acestuia. ”Conform documentului întocmit de AVAS, în perioada 2003 – 2007 Mechel a respectat toate clauzele cuprinse în contractual de privatizare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.