-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:01
No menu items!

Grupul lui Tăriceanu se lansează în Sala „Blaga” a Hotelului Caro. FOTOGALERIE

spot_img

Sute de parlamentari, foști miniștri și susținători ai proiectului participă la eveniment

Tariceanu_SZ

Sute de simpatizanți liberali participă la lansarea oficială a Grupului de inițiativă pentru salvarea liberalismului, creat de Călin Popescu Tăriceanu și sprijinit de mai mulți parlamentari. Sala Hotelului Caro, unde are loc evenimentul, se numește „Blaga”.

Nu se știe dacă această sală a fost aleasă în mod special sau a fost oferită datorită spațiului mare ori ca fiind singura liberă. Cert este că sala poartă numele poetului Lucian Blaga, nu al liderului PDL, Vasile Blaga. În același timp trebuie spus că ONG-ul lui Tăriceanu susține identitatea liberală, militând contra fuziunii cu PDL sau contra aderării partidului la PPE, prin despărțirea de ALDE.

Lansarea a fost deschisă prin discursul fostului ministru al culturii, Daniel Barbu, căruia i-a urmat Radu Boroianu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii.

Călin Popescu – Tăriceanu: Nu șiu ce se va întâmpla cu PNL în continuare

Principalele DECLARAȚII ale lui Călin Popescu- Tăriceanu:

  • Toți antevorbitorii mei au făcut evocări extrem de interesante care mi-au răscolit multe amintiri începând din 1990. A fost, într-adevăr, un traseu anevoios.
  • Aceste motive de satisfacție le avem nu numai pentru ceea ce a însemnat trecutul istoric îndepărtat. Liberalismul a ajuns să reprezinte un reper și pentru istoria României de după 1990. Astăzi, foarte mulți români se raportează la perioada benefică care a marcat guvernarea liberală. Nu pot în acest moment să nu mă refer la lucrurile esențiale: atunci când vorbim despre liberalism trebuie să vorbim despre idei, despre princii.
  • PNL astăzi este într-o situație de eșec major, însă nu unul care le poate fi imputat militanților.
  • PNL a intrat în competiție pentru același electorat cu PSD, iar cei doi lideri care și-au asumat ieșirea de la guvernare (Crin Antonescu și Klaus Iohannis – n.r.) nu au putut să aducă la urne electoratul PNL.
  • Pornind din toamna anului 2013, acești oameni (electoratul PNL – n.r.) au înregistrat semnale contradictorii venite din partea liderilor, nu au mai găsit la conducerea PNL  „identitatea de marcă” a PNL.
  • PNL, în toată această perioadă, nu a avut un proiect de politici publice. Prezența noastră a fost nulă.
  • PNL și-a pierdut trăsătura ce l-a caracterizat în forme uneori eroice: integritatea intelectuală, vocația publică de a spune adevărul. (…)Se convine astăzi foarte mult să vorbim despre ce este liberalism. Astăzi, trebuie să promovăm ceea ce se poate socoti a fi fost portretul-robot al liberalulului român.
  • Scopul nostru este acela de a salva valorile liberale…prin demersul nostru, vreau să le spunem stop celor care au pus la vânzare PNL, identitatea sa liberală şi crezul său liberal. Lansăm acest grup de iniţiativă, pentru că există oameni care nu acceptă să vândă liberalismul, au respect pentru cei 139 de ani de istorie şi cred în nevoia de liberalism.
  • Cei care punem bazele acestei platforme nu contestăm dreptul unei persoane din conducere de a trece de la un partid la altul, la aderarea la altă ideologie europeană, îi contestăm pe cei care vor să distrugă PNL, să îngroape liberalismul, să renunţe la identitatea politică.
  • Mesajul nostru este următorul: dacă vreţi să vă duceţi în braţele actualului preşedinte, al PPE sau al PDL duceţi-vă, dar lăsaţi PNL, lăsaţi liberalismul în mâinile celor care vor să-l ducă mai departe, la fel ca şi înaintaşii noştri.
  • Vedem cum o conducere ilegitimă a PNL a ales să părăsească dreapta politică şi pe liberalii europeni, PNL-ului i se cere să dezerteze de la liberalism şi cu toţii aţi trăit acel sentiment de surpriză şi mâhnire când PNL a fost împins către PPE şi în braţele aceluia care doreşte de 10 ani desfiinţarea PNL pentru a ajunge să controleze dreapta românească, mă refer la actualul preşedinte.
  • E un act de trădare din partea unei conduceri fără legitimitate – apartenenţa la PPE este o prevedere statutară.
  • Încercarea din 2005 şi 2006, când Băsescu şi Stolojan au încercat să creeze un mare partid prezidenţial…atunci am reuşit cu mari eforturi să-i împiedic şi am reuşit să salvăm PNL cu preţul unor pierderi importante. Azi se încearcă acelaşi lucru, dar nu se vrea numai partidul, ci întreaga sa istorie.
  • Nu o să reuşiţi, eu sunt convins că liberalismul ca ideologie politică nu poate să fie de vânzare, aşa încât îi avertizez că, în pofida acestor strădanii, să nu se mire că există azi oameni de convingeri, care cred în valori şi cred că liberalismul trebuie să dăinuie.
  • Poate unii dintre dumneavostră v-aţi pus întrebarea de ce nu candidez la congresul PNL, de ce nu am rămas să ne luptăm în partid….cred că cei mai mulţi nu suntem nici orbi nici surzi, auzim care sunt deciziile deja luate, s-a hotărât o fuziune cu PDL, trecerea la PPE, europarlamentarii au fost deja înrolaţi în PPE, unul dintre ei a primit şi o funcţie de conducere. Deciziile au fost impuse şi ceea ce se petrece e convingerea organizaţiilor locale să susţină aceste decizii, care vor duce la dispariţia PNL.
  • Deciziile au fost impuse şi ceea ce se petrece e convingerea organizaţiilor locale să susţină aceste decizii care vor duce la dispariţia PNL.
  • Cel care e acum interimar (Klaus Iohannis – n.r.) pare să fie pregătit să şteargă acestea cu un burete numai pentru a ajunge candidatul la prezidenţiale, iar PNL nu-i rămâne decât rolul să înfăptuiască ceea ce preşedintele îşi doreşte public, îşi va da binecuvântarea ptentru un candidat care să reprezinte dreapta…nu ştiu ce dreaptă, pentru că celelalte partide din „dreapta” au o ideologie care nu are nimic de-a face cu dreapta.
  • Aceste planuri puse în operă în laboratoarele prezidenţiale ne duc la un deznodământ care pare din ce în ce mai uşor de prevăzut.
  • 800 de mii de români care au votat PNL, dacă voiau să voteze dreapta lui Băsescu sau un partid popular aveau de unde să aleagă – PDL, PML, Forţa Civică…aceşti oameni şi-au pus speranţe în noi.
  • Au trăit un sentiment profund de frustrare, pentru că au fost trădaţi, au dorit să fie reprezentaţi de un partid aşa cum sunt ei. Cred că tuturor acestor oameni care şi-au pus speranţe trebuie să le arătăm că liberalismul nu a murit şi există oameni hotărâţi să-l reprezinte cu onoare şi cinste.
  • PNL a trecut prin încercări mai grele – 45 de ani comuniştii au încercat să-l şteargă din istoria României şi nu au reuşit, au mai încercat şi minerii prin 1990 şi 1991. Totuşi, am reuşit să supravieţuim, a încercat şi onorabilul președinte Băsescu şi nu a reuşit…acum se încearcă din nou, dar noi nu vom abandona liberalismul.
  • În final, vreau să vă fac un îndemn: Haideţi cu toţii să ne reunim în ceea ce ar însemna rezistenţa liberală, dar dincolo de acţiunea politică care înseamnă crearea unui partid, mai avem o datorie. Avem datoria să venim cu un nou proiect major, un nou proiect de ţară. După cele două proiecte importante pe care le-a dus la îndeplinire, aderarea la NATO şi UE, România este în pană – este ca un fel de frunză în vânt, nu reacţionează şi nu-şi găseşte calea.
  • Suntem una din ţările relativ mari din UE, a şaptea ca mărime, România stă foarte prost în orice clasament.
  • Avem obligaţia să venim cu un nou proiect major – am încercat să-l definesc când eram premier: nu ar fi prea mult, de nerealizat, ca România să devină a şaptea forţă economică a Europei. Există un cântec pe care cei tineri îl ştiu, ABBA – I had a dream…Visul meu e să văd România devenind a şaptea putere economică a Europei, să fim o ţară respectată, să fim mândri.
  • Să ne gândim serios la necesitatea unui proiect de ţară, al cărui promotor să fim noi, liberalii.

 Valeriu Motoc