5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:29
No menu items!

Grupul de Investigații Politice: Acum 2 ani, un grup de politruci se lega de pomii din Cișmigiu ca să nu renoveze Firea parcul. A venit Nicușor primar și întreg Cișmigiul e acum o budă

spot_img

Grupul de Investigații Politice supune atenţiei publice o fotografie din anul 2019, cu deputatul PNL, Violeta Alexandru care, însoţită de câteva persoane, a manifestat în Parcul Cişmigiu, împotriva proiectului de reabilitare propus de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

După ce a protestat în jurul copacilor din Cişmigiu, liberala Violeta Alexandru a depus şi o plângere prealabilă la Primăria Capitalei, în care cerea stoparea proiectului.

„Acum 2 ani, un grup de politruci se lega de pomii din Cișmigiu ca să nu renoveze Firea parcul. A venit Nicușor primar și întreg Cișmigiul e acum o budă”, se spune în explicaţia celor două fotografii din 2019 şi 2021, publicate de Grupul de Investigații Politice.

În august 2019, Consiliul General al Municipiul Bucureşti, la propunerea fostului primar general al Capitalei, Gabriela Firea a aprobat un proiect de reabilitare a Parcului Cişmigiu, care nu mai beneficiase o modernizare majoră integrată, din anul 1953.

Imediat după aprobarea proiectului, au apărut şi contestatarii liberali și useriști, printre care se afla şi actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan.

După ce  joi a preluat interimatul de la ALPAB, edilul a anunţat că  la începutul săptămânii viitoare, va trimite 40 de persoane care să facă curăţenie în parc.

Toate acestea vin ca o surpriză, dupa ce în 2019, Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Capitalei, fiindcă nu a făcut public proiectul de amenajare a Parcului Cișmigiu, în termenul legal de 30 zile.

„Am chemat în judecată Primăria Capitalei pentru Parcul Cișmigiu, așa cum am promis.

În 13 august am solicitat Primăriei să ne comunice documentația tehnică pentru Parcul Cișmigiu, în care ar urma să se construiască alei betonate largi, peste rădăcinile copacilor.

Documentația ar fi trebuit să stea la baza Hotărârii Consiliului General pentru indicatorii tehnico economici, dar nu a fost făcută publică. 

Primăria nu a răspuns în termenul legal de 30 de zile. Am formulat acțiune la Tribunalul București. Numărul dosarului este 28678/3/2019”, este mesajul pe care Nicușor Dan l-a publicat în 2019, pe Facebook.

Astăzi, bălăriile sunt la ele acasă, iar parcul Cişmigiu continuă să fie un munte de gunoi, cu bănci rupte, obiectele de artă distruse, pavajele lipsă, poduri dărâmate și un lac secat.

În cel mai vechi parc din București, au dispărut indicatoarele, iar cele care au mai rămas, sunt acoperite de graffiti.

În septembrie 2019, senatorul USR Vlad Alexandrescu a adus o serie de acuzații la adresa proiectului, susținând că  Primăria București ”distruge Parcul Cișmigiu” .

”Proiectul va fi un dezastru. Nu vom mai recunoaște Cișmigiul după aceste lucrări, vor distruge spațiile verzi, vor instala gherete și îl vor transforma într-un bâlci cu vegetație”, susținea atunci senatorul USR.

Într-adevăr, Alexandrescu a avut dreptate.

Astăzi nu mai recunoaştem Parcul Cişmigiu pentru că actuala administraţie a părăsit parcul cu totul și tot ce putem vedea este un peisaj dezolant.

De acest subiect nu a putut sta departe nici Clotilde Armand, care luna trecută, a anunțat că a avut o discuţie cu Nicuşor Dan, pentru a-l convinge să-i cedeze Parcul Cişmigiu, unde doreşte să investească 170 milioane de lei.

În această sumă ar intra şi Parcul Herăstrău,  care se află tot în sfera de interese a lui Armand.

Roxana Toma