2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:40
No menu items!

Grupul ALRO raportează pierderi de 138,4 mil. lei în primul semestru

spot_img

Scăderea este pusă pe seama prețurilor la energie

alro-slatina

Producătorul de aluminiu ALRO a înregistrat pierderi nete de 138,4 milioane de lei în primul semestru, față de un profit net de 59,9 mil. lei în perioada similară de anul trecut, la vânzări totale de 1,02 miliarde de lei, în scădere de la 1,05 miliarde de lei.

Compania produce aluminiu, bauxită și alumină. În raportul semestrial trimis către BVB, se arată că luna iunie a consemnat o ușoară revenire a prețului aluminiului. După ce în T1, cotația a oscilat în jurul a 1.700 USD/tonă, media lunii iunie a fost de 1.834 USD/tonă.

Grupul ALRO este controlat de capitalul rusesc, prin intermediul Vimetco NV. Grupul are unități de producție la Slatina și Tulcea. ALRO SA Slatina a înregistrat 94% din vânzările totale ale Grupului.

Aproximativ 70% din produse sunt vândute pe piața UE, în pricipal România, Germania, Italia, Polonia, Ungaria și Grecia. În primul semestru, Grupul a finalizat o investiție de 19 milioane de lei în echipamente care vor permite creșterea eficienței și a competitivității, prin creșterea volumului producției și a exporturilor.

Raportul consideră că asigurarea sursei de energie electrică pe termen lung și la preturi competitive este o prioritate și că taxele pentru susținerea energiei regenerabile au adus compania pe pierdere.

”În momentul de față, România este pe primul loc din Europa în ceea ce privește schema de subvenționare a energiei regenerabile și acest lucru a determinat o poziționare inferioară a industriei românești din punct de vedere competitiv, deoarece în alte țări din Europa această schemă a fost suspendată sau a fost foarte mult redusă. Aceste eco-taxe au avut impact negativ asupra activității Companiei (respectiv: pierderea unor clienți, dificultăți în pătrunderea pe noi piețe etc.) și de aceea s-a încercat diminuarea acestor efecte nefavorabile prin creșterea competitivității și eficientizarea operațiunilor. Conducerea (…) a încercat să atragă atenția autorităților din România asupra efectelor ireversibile pentru marii consumatori din industria românească a subvenționării energiei regenerabile în schema propusă și implementată în România.

După un început de an marcat de incertitudini care vizau închiderea unei părți din capacitățile-cheie pentru producerea aluminiului electrolitic, care necesită un consum foarte ridicat de energie, primele semnale pozitive au apărut, începand cu luna iunie, când a fost aprobată de către Guvernul României schema de ajutor de stat pentru exceptarea marilor consumatori de energie electrică de la plata a până la 85% din cota de certificate verzi. La data întocmirii prezentului raport, Hotărârea de Guvern este în curs de avizare de către Comisia Europeană”.

V.B.