4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:54
No menu items!

Grevă spontană la Finanțe și în vămi. Activitatea Fiscului, blocată în mai multe orașe din țară

spot_img

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.

Salariaţii din toate judeţele ţării, care protestează, susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de lefuri şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)”, potrivit comunicatului transmis de reprezentanții federației sindicale. 

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consulanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, se mai arată în comunicat.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.

FNSF precizează că salariaţii din Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare.

“Oamenii sunt nemulţumiţi de proiectul legii salarizării şi au declanşat un protest spontan în toată ţara. Sunt persoane cu pregătire economică, care şi-au făcut calculul şi au constatat că li se diminuează veniturile. Salariile scad, în medie, cu 10-35%. Celor care au funcţii de conducere şi au salarii mai mari le scad mai mult. Sunt şi unii cărora nu le scad salariile. Am avut o întâlnire cu cei din conducerea ANAF şi le-am trimis propunerile noastre. Dar, nu s-a întâmplat nimic şi oamenii au senzaţia că sunt păcăliţi”, a declarat Vasile Marica, liderul Alianţei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX”, citat de Mediafax. 

Potrivit  acestuia, salariul mediu net în cadrul instituţiilor sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice este 2200 de lei.

Aproximativ 650 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti (DGRFP) au declanşat un protest spontan, luni, începând cu ora 8.30 în faţa sediului instituţiei, din cauza proiectului legii salarizării, potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Finanţe Bucureşti.

„Protestul a fost declanşat din cauza faptului că noul proiect al legii salarizării duce la tăieri de salarii şi diminuarea veniturilor salariaţilor din DGRFP Bucureşti”, se arată în comunicatul trimis.

De asemenea, se mai notează că „sindicatul DGRFP Bucureşti a încercat să prevină o astfel de manifestare, aducând în nenumărate rânduri la cunoştinţa conducerii Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală starea de nemulţumire din rândul salariaţilor”.

Vameşii declanşează o acţiune de protest: „exces de zel” în controale, vămile s-ar putea bloca

Salariaţii sistemului vamal s-au solidarizat cu angajaţii din direcţiile regionale ale finanţelor publice şi de la ora 10:00 vor declanşa o acţiune de protest sub forma „excesului de zel” prin care controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc.

„Vor fi controlate toate mijloacele de transport, fapt ce va duce la îngreunarea traficului şi chiar la blocarea frontierei României”, informează sindicatul naţional al vămilor Unirea.

Acţiunea se datorează tăierii salariilor de la 1 ianuarie 2018.

R.D.