Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea depusă de o femeie, prin care solicita să fie declarată ilegală greva din Educaţie.
„Federațiile sindicale au câștigat procesul! Greva merge mai departe!”, au transmis sindicaliștii în urmă cu puțin timp.
O mamă a apelat la judecători și a cerut constatarea nelegalităţii grevei sindicatelor din Educație. Acțiunea a fost înregistrată marți, 6 iunie, la Tribunalul București. Ea a dat în judecată Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Uniunea Sindicatelor Europene din Educație şi Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
Iar, instanţa a și luat astăzi o decizie.
„Admite excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată în privinţa pârâtei Uniunea Sindicatelor Europene din Educaţie. Anulează acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Uniunea Sindicatelor Europene din Educaţie. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge acţiunea ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă. Obligă reclamanta la plata către pârâta Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” a sumei de 1.760 lei reprezentând cheltuieli de judecată sub forma onorariului de avocat. Executorie. Cu apel în 10 zile de la comunicare, ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi Asigurări sociale. Pronunţată azi, 09.06.2023”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.
Protest de amploare în Capitală
Peste jumătate din angajații din învățământ sunt în continuare în grevă, potrivit datelor Ministerului Educației.
Ministrul Educației Ligia Deca a anunțat joi că aproximativ 21.000 de angajați din învățământ au renunțat la grevă, din care 13.500 sunt cadre didactice. Sindicaliștii din Educației, aflați în grevă de aproape trei săptămâni, anunță că nu renunță la proteste. Iar, vineri are loc un nou marș de protest în Capitală.
Peste 20.000 de oameni sunt aşteptaţi începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei. Potrivit autorizaţiei obţinute de sindicalişti din partea Primăriei Capitalei, evenimentul este programat în intervalul 11.00 – 16.00.
Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a ”atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior”.
Protestul se va derula astfel:
- Între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei
- Între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu
- Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor
Pe durata protestului, manifestanţii anunţă că vor folosi bannere, pancarte şi mijloace audio.
Adina Silav