1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025 - 15:56
No menu items!

Grevă japoneză de Ziua Culturii Naționale. Protestul angajaţilor din muzee, biblioteci şi centre culturale

spot_img

Grevă japoneză de Ziua Culturii Naționale. Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, afiliată la CNS Cartel Alfa, anunță începerea protestelor în întreaga țară, începând de miercuri, 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. Protestatarii atrag atenţia asupra subfinanţării din Cultură şi inechităţilor salariale la care sunt supuşi angajaţii din muzee, biblioteci şi centre culturale.

“Cultura contează!” este sloganul sub care federația sindicală cere recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară și susține drepturile salariale din acest domeniu.
 
„În această zi cu o profundă semnificaţie pentru identitatea naţională vom fi solidari pentru recunoaşterea Culturii ca domeniu esenţial în evoluţia şi dezvoltarea naţiunii române. Acţiunea sindicaliştilor vine ca un răspuns la ignorarea constantă a problemelor cu care se confruntă acest sector. O categorie de profesionişti cu pregătire academică remarcabilă şi competenţe specifice este remunerată la un nivel umilitor”, transmite Biroul de presă al FNSCP CulturMedia.
 
Fără a afecta desfășurarea evenimentelor organizate cu acest prilej, angajații vor purta banderole albe, pentru a atrage atenția asupra revendicărilor sindicale.
 
Cartel Alfa a transmis, miercuri, că protestul organizat de Ziua Culturii de către angajaţii din muzee, biblioteci şi alte instituţii culturale ”reprezintă un demers necesar şi legitim”.

”Fără cultură, nu există viitor”, au transmis sindicaliştii.

Care sunt solicitările angajaţilor din muzee, biblioteci şi centre culturale

Prin acest protest, Federaţia Naţională „CulturMedia” cere: alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură; egalizarea salariilor angajaţilor din muzee şi biblioteci cu grila aplicată în cazul aceloraşi profesii din familia ocupaţională Educaţie; eliminarea disproporţiilor salariale uriaşe dintre angajaţii din instituţiile de spectacol şi angajaţii din muzeele şi bibliotecile publice, de natură să inducă în corpul social percepţia că în domeniu există Cultură de gradul 1 şi Cultură de rang inferior şi acordarea sporurilor salariale pentru munca desfăşurată în weekend şi zilele de sărbătoare legală, precum şi plata orelor suplimentare.

Mai mult, sindicaliştii solicită deblocarea posturilor vacante şi suplimentarea schemelor de funcţii pentru a combate deficitul cronic de personal din instituţiile de cultură; uniformizarea salarizării între instituţiile culturale aflate sub autorităţi diferite; asigurarea unor condiţii decente de muncă, prin reabilitarea clădirilor ce pun în pericol atât sănătatea angajaţilor, cât şi patrimoniul cultural; stoparea depopulării şi deprofesionalizării domeniului Cultură; eliminarea politizării recrutării personalului din instituţiile de cultură.

D.Constantin