Liderii sindicali de la Autoritatea pentru Controlul Traficului Aerian – ROMATSA susțin că au ajuns la un acord cu reprezentanții conducerii instituției în privința celor 14 revendicări pe care le au, dar greva generală pare a fi inevitabilă din cauza lispei contractului colectiv de muncă, semnarea acestuia fiind împiedicată de mai multe probleme.
Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache, a declarat pentru Mediafax că cele 14 revendicări au fost aprobate, după negocieri care au durat de sâmbătă până luni dimineață, la ora 4.30, reluate după ora 10.
Tudorache a explicat că greva generală nu poate fi anulată, din punct de vedere legal, în cazul în care contractul colectiv de muncă nu este semnat și înregistrat, în cursul zilei de luni, la inspectoratul teritorial de muncă.
Sindicaliştii şi conducerea ROMATSA întâmpină mai multe probleme, una dintre acestea constând în faptul că fostul director Aurel Stanciu a creat posturi noi pe care a angajat oameni cu contract pe perioadă nedeterminată, aprobând o nouă organigramă la 1 martie. Acum, în urma negocierilor, s-a revenit la vechea organigramă, însă oamenii angajaţi nu pot fi daţi afară, a spus liderul sindical, precizând că este analizat fiecare caz în parte pentru a putea fi semnat contractul colectiv de muncă.
Gabriel Tudorache a mai spus că angajaţii ROMATSA sunt dispuşi să asigure 50 la sută şi peste din traficul aerian, în caz că nu va putea fi anulată greva generală, şi au comunicat acest lucru Eurocontrol (Organizaţia europeană pentru siguranţa traficului aerian).
Nu dorim să deranjăm pe nimeni. Nu e nimeni vinovat pentru situaţia în care ne-a adus fostul director general
Gabriel Tudorache
Ministrul transporturilor, Iulian Matache, a cerut vineri sindicatelor ROMATSA, după demisia directorului general Aurel Stanciu, să renunţe la greva generală, apreciind că protestul este inutil şi afectează activitatea din domeniul aerian şi „confortul cetăţeanului”.
Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, că greva generală a angajaţilor ROMATSA este legală. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Andrei Tudor