4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:41
No menu items!

Grevă generală în Grecia în semn de protest faţă de închiderea radiodifuziunii publice ERT

spot_img

Grevă generală în Grecia în semn de protest faţă de închiderea radiodifuziunii publice ERT

Activitatea în Grecia înceta joi dimineaţa, după un apel la grevă generală de 24 de ore, lansat de principalele două sindicate din ţară, în sectoarele public şi privat, în semn de protest faţă de închiderea radioteleviziunii publice ERT de către guvern, măsură ce a provocat o undă de şoc şi care ameninţă să conducă la o criză politică în interiorul coaliţiei de guvernare, transmite AFP.

Guvernul elen a prezentat la scurt timp după închiderea ERT, un proiect de lege de reorganizare a serviciului public, pentru a evita astfel o criză în cadrul coaliţiei la guvernare, la un an de împărţire a puterii între conservatorii primului ministru Antonis Samaras, socialiştii din Pasok şi stânga moderată Dimar.

Prin închiderea radioteleviziunii publice ERT, guvernul premierului Antonis Samaras, desfiinţează circa 2.700 de locuri de muncă în sectorul public. De la începutul crizei datoriilor, în 2010, salariaţii grupului au suferit reduceri ale salariilor evaluate la 45% de către sindicate.

În același timp, jurnaliştii din audiovizual se aflau în grevă, niciun buletin de ştiri nu era difuzat, însă ziarele au apărut joi, dar nu vor apărea vineri, din cauza unei greve de 24 de ore, joi, a jurnaliştilor din presa de cotidian.

Samaras, al cărui partid, Noua Democraţie (ND), este singurul din cadrul coaliţiei guvernamentale ce susţine închiderea ratioteleviziunii elene, a precizat că miercuri seara, în cadrul unei conferinţe de presă, la Camera de comerţ greacă că  „ERT-ul privilegiilor s-a prăbuşit (…) nu închidem televiziunea publică, un nou post va fi creat în foarte scurt timp”.

În toată Europa, o serie de organizaţii profesionale în domeniul mass-media au condamnat gestul, în timp ce autorităţile din ţările europene partenere erau vizibil stânjenite.

De asemenea, Preşedintele Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER), Jean-Paul Philippot, şi directorul general, Ingrid Deltenre, i-au trimis o scrisoare premierului grec Antonis Samaras pentru a-i cere „să facă uz de toate puterile pentru a anula imediat această decizie”, informează UER într-un comunicat.

C.I.