1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:16
No menu items!

Grefierii paralizează activitatea instanțelor și parchetelor

spot_img

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial anunţă suspendarea activităţii la toate instanţele şi parchetele din ţară, inclusiv a şedinţelor de judecată, joi, între orele 10.00-14.00, pentru că nu au fost soluţionate revendicările salariale şi nici nu se întrevăd premisele soluţionării lor în perioada următoare.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial au anunţat că, joi, este suspendată activitatea la toate instanţele şi parchetele din ţară, inclusiv şedinţele de judecată, timp de patru ore, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Sindicaliştii au precizat că această decizie a fost luată deoarece revendicările de ordin salarial ale acestei categorii profesionale nu au fost rezolvate şi nu se întrevăd premisele soluţionării lor în perioada următoare.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial au menţionat că un alt motiv al protestului îl reprezintă faptul că pe agenda şedinţei Guvernului de joi se află şi proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul intenţionează să transforme în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar.

“Solicităm coaliţiei de guvernare respectarea hotărârilor judecătoreşti definitive prin care instanţele de judecată române au constatat existenţa unor inechităţi ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce priveşte personalul din sistemul judiciar. Emiterea unui act normativ prin care statul român se legitimează să nu respecte obligaţiile stabilite prin hotărâri pronunţate de puterea judecătorească are un caracter arbitrar, lasă fără conţinut forţa executorie a hotărârilor judecătoreşti şi este un atac direct la justiţiei, în ansamblul său”, arată Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Sindicaliştii explică faptul că, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă pus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, plata sumelor reprezentând drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiţiei stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative emise anterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplătite până la 31 decembrie 2023, se realizează prin emiterea unor titluri de plată conform prevederilor din prezenta ordonanţă, titluri de plată care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanţelor, eşalonat pe o perioadă de 7 ani, în tranşe anuale egale, titluri care nu sunt purtătoare de dobânzi şi pe durata eşalonării fiind interzisă executarea silită.

“Or, aceste drepturi au fost deja eşalonate pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2018, iar o nouă eşalonare pe o durată şi mai îndelungată de timp face ca obligaţia de plată şi de asigurare a fondurilor necesare plăţii să depindă exclusiv de voinţa guvernului, care în ultima perioadă a preluat prerogativele puterii legislative şi care «legiferează» după bunul plac, dacă, şi mai ales când, îşi execută obligaţiile faţă de proprii cetăţeni”, susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Ei reamintesc că, prin hotărârea din 30 martie 2023, România a fost condamnată la CEDO în cauza State şi alţii contra României, pentru că a refuzat să execute sau a executat întârziat hotărârile judecătoreşti.

“Mai mult decât atât, în ultimii ani, înainte de adoptarea bugetului de stat, Guvernul s-a prevalat de crize şi restricţii bugetare ca să justifice emiterea actelor normative prin care au fost eşalonate drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive. În prezent, potrivit declaraţiilor publice ale prim-ministrului, România se bucură de creştere economică şi chiar de cel mai mare PIB înregistrat vreodată, astfel încât nu se justifică emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive să fie executate prin emiterea de titluri de plată”, arată sursa citată.

Sindicaliştii acuză Guvernul că instituie un tratament discriminatoriu în interiorul sistemului bugetar.

“Prin introducerea în proiectul de ordonanţă de urgenţă a unor măsuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariaţii din sistemul judiciar, Guvernul României instituie un tratament discriminatoriu în interiorul sistemului bugetar, întrucât numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate în titluri de plată. Totodată, este încălcat principiul egalităţii statutului cu cetăţenilor în faţa legii, în situaţia în care, în calitate de debitor, puterea executivă stabileşte arbitrar şi prorogă modul de executare a obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive”, adaugă reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Ei susţin că, prin nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, Justiţia din România nu mai este respectată ca o putere în stat.

“Exemplul dat de Guvern propriilor cetăţeni, prin alegerea, după bunul plac, a hotărârilor judecătoreşti pe care le va executa şi de a stabili modul şi perioada de punere în executare este un act specific dictaturilor şi poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, întrucât prin nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, Justiţia din România nu mai este respectată ca o putere în stat. Inechităţile salariale din sistemul judiciar se regăsesc şi la alte categorii socioprofesionale, pentru care puterea executivă şi legislativă au găsit mjloace legale şi fondurile necesare pentru rezolvarea şi achitarea acestora, în timp ce, pentru sistemul judiciar au fost tratate cu superficialitate şi nu s-a dorit rezolvarea lor cu adevărat”, mai afirmă sindicaliştii.

Ei arată că “modul de rezolvare a inechităţilor salariale din justiţie prin hotărâri judecătoreşti definitive pronunţate în aplicarea legii a fost folosit tendenţios pentru instigarea opiniei publice şi a societăţii civile împotriva sistemului judiciar, acuzat fiind că îşi face singur dreptate”.

Sindicaliştii susţin că au fost înaintate numeroase propuneri de rezolvare a acestor inechităţi salariale, însă au rămas fără ecou din partea factorului decident politic.

Sindicaliştii ameninţă cu blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete.

“Având în vedere că, începând cu data de 11 decembrie 2023, organizaţia noastră sindicală a declanşat forme de protest pe perioadă nedeterminată, solicităm public Guvernului României să nu adopte un act normativ vizibil neconstituţional care să înrăutăţească situaţia salariaţilor din sistemul judiciar şi să asigure fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor şi a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative. În caz contrar, gradul de tensiune şi nemulţumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete”,  transmit reprezentanţii Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

                                                                                                    Adina Bucur Silav