După incendiile devastatoare, Grecia se confruntă cu o altă problemă. Cel mai mare rezervor de apă dulce din insula grecească Naxos s-a evaporat, mai la sud, în insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii cu privire la umplerea piscinelor, iar în insula nordică Thassos oficialii caută o instalaţie de desalinizare pentru a transforma apa mării în apă potabilă.
Cea mai mare parte a Greciei a înregistrat puţine precipitaţii în ultimele luni.
Lipsa apei este deosebit de gravă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori.
„A fost un deficit mare de precipitaţii în întreaga Mediterană şi, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, a precizat primarul insulei Dimitris Lianos.
Autorităţile au obţinut trei unităţi portabile de desalinizare, care vor trata apa de mare pentru a o face sigură pentru băut, şi care potrivit primarului ar trebui să acopere deficitul de apă al locuinţelor, hotelurilor şi piscinelor.
Însă, fermierii nu vor primi nimic din apa desalinizată şi trebuie să se bazeze pe puţurile de irigaţii care au fost contaminate cu apă de mare. Fermierii spun că acest fenomen de contaminare se întâmplă când puţurile sunt atât de goale încât apa de mare se strecoară înăuntru.
Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de vestigiile istorice, plajele imaculate şi apele turcoaz. Însă, impactul schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile mari, precipitaţiile slabe şi incendiile de vegetaţie ameninţă viitorul celui mai important motor al economiei greceşti, relatează Reuters.
Anul acesta pare a fi unul deosebit de problematic. După cea mai caldă iarnă din istorie, incendiile de vegetaţie au început mai devreme decât de obicei, unele în zonele unde în mod normal era zăpadă.
Cel puţin şase turişti, inclusiv prezentatorul britanic de televiziune Michael Mosley, au decedat luna trecută din cauza unor valuri de căldură.
Adina Bucur