7.1 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 15:08
No menu items!

Grav incident de biosecuritate: Mostre de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator de cercetare

spot_img

Un incident grav de biosecuritate s-a petrecut în Queensland, Australia, unde sute de fiole care conțineau virusuri periculoase au dispărut dintr-un laborator de cercetare. Într-o declarație recentă, ministrul Sănătății din Queensland, Tim Nicholls, a confirmat că 323 de mostre de virusuri vii – printre care virusul Hendra, Lyssavirus și Hantavirus – au dispărut în 2021, în urma unei breșe semnificative a protocoalelor de securitate, relatează abc.net.au.

Materialul, care includea eșantioane de virus Hendra, Lyssavirus și Hantavirus, pare să fi dispărut după ce un congelator care stoca eșantioanele s-a stricat. Nicholls a declarat că breșa a fost descoperită în august 2023. Laboratorul nu a fost în măsură să spună dacă materialele au fost îndepărtate sau distruse.

„Această parte a transferului acestor materiale este cea care provoacă îngrijorare”, a declarat Nicholls. „Este posibil ca materialele să fi fost scoase din depozitul securizat și să fi fost pierdute”. Nu există nicio sugestie că probele au fost luate sau furate din laborator.

„Este important de remarcat faptul că aceste probe de virus s-ar degrada foarte rapid în afara unui congelator la temperatură scăzută și ar deveni neinfecțioase”, a spus el. „Niciun caz de Hendra sau Lyssavirus nu a fost detectat la oameni în Queensland în ultimii cinci ani și nu a existat niciun raport de infecții cu Hantavirus la om vreodată în Australia”. Virusul Hendra a fost identificat pentru prima dată în mijlocul anilor 1990, după ce a infectat și ucis mai mulți cai în Australia. El se poate transmite de la animal la om, deci provoacă zoonoze. Deși infectarea oamenilor este rară, consecințele sunt devastatoare. Rata de mortalitate la oameni atinge un procent alarmant, 57%.

„Virusul Hendra a avut un impact profund asupra celor care au fost infectați, asupra familiilor acestora, dar și asupra animalelor din zonele afectate”, a declarat Raina Plowright, profesoară la Universitatea Cornell, explicând gravitatea acestui virus.

În ceea ce privește Hantavirusul, acesta este transmis de rozătoare și poate cauza Sindromul Pulmonar Hantavirus, o afecțiune cu o rată de mortalitate de aproximativ 38%. La fel de periculos, Lyssavirusul poate duce la moartea rapidă a celor infectați, având o similitudine cu rabia.

D.Constantin