După contracţia de 9% din şedinţa de luni şi minimul ultimelor 22 de luni atins marţi, gramul de aur s-a ieftinit şi mai mult miercuri. Astfel, metalul preţios a ajuns la 146,8 lei gramul, înregistrând o ieftinire de peste un procent faţă de şedinţa anterioară.
Preţul aurului a scăzut, marţi, şi pe pieţele internaţionale până la minimul ultimilor doi ani şi a redus valoarea rezervelor deţinute de băncile centrale şi de FMI cu 560 de miliarde de dolari, până la 1.400 de miliarde de dolari.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutiv până în luna septembrie a anului 2011, când a atins preţul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotaţia metalului preţios a intrat pe o pantă predominant descendentă şi se plasează acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preţurile record din vara lui 2011, rezervele băncilor centrale şi ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari. Declinul aurului pe piețele internaționale are la bază, în principal, riscul ca băncile centrale să vândă aur pentru consolidarea situaţiei financiare a guvernelor.
Rezerva de aur a României s-a menţinut, în luna martie, la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.178 milioane euro.
Cosmina Croitoru