John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică
Google şi-a modificat, luni, logoul pentru a-l sărbători pe filosoful şi logicianul englez John Venn, inventatorul diagramelor care îi poartă numele, la împlinirea a 180 de ani de la naşterea acestuia.
Filosoful şi logicianul John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.
John Venn s-a născut pe 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, în sudul Londrei, a condus „secta Clapham”, un grup de creştini evanghelişti care se întâlneau în biserica sa şi militau pentru reforma închisorilor, abolirea sclaviei şi a sporturilor violente.
A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 şi, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale. În 1883 a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.
Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi, printre care „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” şi „The Principles of Empirical Logic”.
În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 – 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.
John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.
D.M.