2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:43
No menu items!

Google îl sărbătoreşte pe fondatorul biospeologiei, Emil Racoviță

spot_img

 Emil Racovita

Google îl sărbătorește, la 145 de ani de la naștere, printr-un logo special, pe savantul român Emil Racoviţă, fondator al biospeologiei, biolog şi speolog, explorator şi academician.

Noul logo este conceput sub forma unui desen, în care imaginea lui Emil Racoviţă apare în interiorul primei litere „O” din cuvântul Google. Desenul face referire la expediţia lui Emil Racoviţă în Antarctica, în urma căreia savantul român a realizat un studiu aprofundat asupra vieţii balenelor şi pinguinilor.

Emil Racoviţă, născut pe 15 noiembrie 1868, în Iași, a fost ales academician în anul 1920,  președintele Academiei în perioada 1926 şi 1929 şi profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj între anii 1920-1947. La vârsta de numai 25 de ani, în anul 1893, a fost ales membru al Societăţii zoologice din Franţa.

 A fost director adjunct al staţiunii zoologice marine de la Banyuls-sur-Mer (Franţa), director adjunct al laboratorului de anatomie comparată de la Sorbona şi codirector al revistei internaţionale „Archives de zoologie expérimentale et générale”.

 În lucrarea „Essai sur les problèmes biospéologiques” din 1907, Emil Racoviţă a pus bazele unei noi ştiinţe – biospeologia, definită ca fiind știința formelor de viață din mediul subteran (peșteri și pânze freatice).

În anul 1920, a înființat primul institut de speologie din lume, la Universitatea din Cluj, unde a predat primul curs de biologie generală din România.

Principalele lucrări ştiinţifice semnate de Emil Racoviţă – „Essai sur les problèmes biospéologiques” (1907), „Speologia” (1927) şi „Evoluţia şi problemele ei” (1929) – au avut o contribuție esențială în dezvoltarea cercetării biologice şi speologioce, la nivel internaţional.

D.M.