-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:16
No menu items!

GOOGLE îl omagiază pe Ayrton Senna, triplu campion mondial de Formula 1, care a murit în „cursa neagră de la Imola” VIDEO

spot_img

ayrton_senna

Google marchează, vineri, printr-un logo special, 54 de ani de la naşterea pilotului brazilian Ayrton Senna, triplu campion mondial şi considerat de mulţi cel mai mare pilot de Formula 1, care a murit în 1994 în timpul unei curse din campionatul mondial.

http://www.youtube.com/watch?v=R52AbYC7aL0

Ayrton Senna da Silva, născut pe 21 martie 1960, a fost un pilot brazilian de Formula 1 şi, pentru mulţi, cel mai mare pilot care a concurat vreodată în campionatul mondial. A fost triplu campion mondial în acest sport în 1988, 1990 şi 1991, toate titlurile fiind câştigate cu McLaren şi Honda.

Ayrton a condus primul său go-kart la vârsta de patru ani, în 1964. Mai târziu, îi facea o enormă plăcere să se urce la volanul tractoarelor şi maşinilor agricole de la fermele tatălui său, mimând că le conduce.

În 1973, când avea 13 ani, a debutat oficial în întrecerile de karting, concurând pentru prima dată pe circuitul de la Interlagos, de lângă Sao Paolo, oraşul său natal.

Cea mai mare performanţă a sa din karting a fost titlul continental al Americii de Sud, câştigat în 1977. Senna a participat de mai multe ori şi în Campionatul Mondial de karting, dar nu a câştigat niciodată.

În 1981 s-a mutat în Europa, mai exact în Marea Britanie, unde şi-a făcut debutul în Formula Ford 1600, câştigând campionatul în primul an. Un an mai târziu promovează în Formula Ford 2000, devenind campion al Marii Britanii şi al Europei.

În 1983 Ayrton Senna a semnat un acord pentru a participa în Formula 3, campionatul britanic, pe care l-a câştigat cu uşurinţă, stabilind un record de victorii care avea să rămână în picioare mai mult de un deceniu. Atunci a atras atenţia unor echipe mari din Formula 1 ca şi McLaren, Williams, Brabham şi Lotus. Senna a semnat atunci cu Toleman.

Debutul în Formula 1 a avut loc în 1984, în Marele Premiu al Braziliei, când s-a clasat al şaisprezecelea pe grila de start – dar cu un timp cu 1,5 secunde mai bun decât cel al colegului său de echipă.

Adevărata sa valoare a fost însă dovedită în Marele Premiu al Principatului Monaco, cursa din acel an având loc pe ploaie. Podiumul de la Monaco nu a fost singurul al anului, acestuia alăturândui-se cele de la Silverstone şi Estoril, astfel că Senna termină sezonul cu un total de 13 puncte, clasându-se al nouălea în campionat.

La finalul sezonului a trecut la Lotus, iar primul an aici avea să îi aducă şi prima victorie, propulsându-l între piloţii de top ai campionatului. Astfel, după un loc patru în Brazilia, la Circuitul Interlagos, acolo unde cu doar câteva luni înainte reuşise un podium, a câştigat prima sa cursă, după ce a plecat din pole position, iar la final a stabilit cel mai bun tur de pistă.

Cei şase ani petrecuţi la McLaren au fost cei mai productivi din întreaga sa carieră. A câştigat trei titluri mondiale, de alte două ori fiind vicecampion mondial. A câştigat 35 de curse şi 49 de pole position-uri.

În 1988, primul său an la McLaren, a reuşit primul său titlu mondial, după o luptă la cuţite cu Alain Prost. Cei doi au câştigat împreună 15 din cele 16 curse ale sezonului, Senna reuşind opt.

Ayrton s-a despărţit de McLaren după ce câştigase cursele din Japonia şi Australia, ultimele sale două victorii în Formula 1, înainte de a trece la Williams, acolo unde îl înlocuia pe Alain Prost şi era privit drept principalul candidat la titlul suprem al anului.

Cursa de la Imola din 1994, în cadrul Grand Prix-ului de la San Marino, a fost cea mai neagră din întreaga istorie a Campionatului Mondial de Formula 1. Rubens Barrichello a avut parte de un accident foarte serios, dar brazilianul a scăpat cu viaţă. Apoi, după numai o zi, Roland Ratzenberger a suferit un accident fatal. Vizibil marcat de aceste două evenimente, Senna stătea în expectativă, dar într-un final a decis să concureze.

A plecat în cursă ca din puşcă, instalându-se la conducerea cursei. În turul şapte maşina lui Senna nu mai putea fi controlată în viraj, ieşind în decor şi izbindu-se de zidul de beton la o viteză de 218km/h. Cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h.

În urma impactului Ayrton Senna a suferit severe răni ale creierului. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Bologna, dar medicii nu au putut decât să-i constate decesul.

Moartea lui Ayrton Senna a fost cauzată de o bucată de suspensie care s-a desprins în momentul impactului şi l-a lovit chiar deasupra ochiului drept, casca sa nerezistând.

Ayrton Senna avea 34 de ani când a murit. Brazialianul este înmormântat la cimitirul Morumbi din Sao Paolo.