4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:46
No menu items!

Goldman Sachs: Zona Euro va evita recesiunea în 2023. Care este impactul asupra României

spot_img

Economiștii băncii americane Goldman Sachs nu mai prognozează o recesiune în Zona Euro, după ce economia s-a dovedit mai rezistentă pe finalul anului 2022, prețul gazelor naturale a scăzut puternic, iar China a renunțat la restricțiile anti-pandemice mai devreme decât era anticipat, potrivit agenției Bloomberg. 

Astfel, PIB-ul în Zona Euro va crește cu 0,6% în acest an, comparativ cu o prognoză anterioară care arăta o contracție de -0,1%. Într-un raport către clienți, economiștii de la Goldman Sachs avertizează că, în timpul iernii, creșterea economică va fi slabă din cauza crizei energetice, deci creșterea PIB în primul trimestru ar putea fi de 0,1%. Inflația va scădea mai rapid decât era de așteptat, până la 3,25% la finalul anului.

Marți, prețul gazelor pe bursele din Europa a scăzut cu până la 6,5%, pe fondul vremii călduroase și a cererii reduse pentru încălzire. Temperaturile mai mari decât de obicei au redus presiunea pe consum, iar nivelurile de rezerve de gaze din depozite au rămas constante în ultimele trei săptămâni. Dacă statele UE reușesc să treacă de iarnă cu un nivel ridicat al rezervelor din depozite, pregătirea pentru iarna următoare va deveni mai ușor de realizat, în contextul în care este de așteptat ca sancțiunile economice reciproce între UE și Rusia să se mențină, pe fondul războiului din Ucraina.

În raportul publicat marți, Banca Națională a României a transmis că rata inflației va scădea din trimestrul I și va ajunge la nivelul de o cifră din trimestrul III, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie. ”Determinanţii principali ai descreşterii dinamicii anuale a inflaţiei vor fi însă efectele de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate anterior de preţurile energiei şi combustibililor, precum şi trendul descendent relativ mai accentuat al cotaţiei petrolului din ultimele luni”, se arată în comunicatul BNR. Efectul de bază se referă la faptul că raportarea se face la anul anterior. În februarie se împlinește un an de la începutul războiului, care a determinat creșteri de prețuri pentru materii prime și energie. Astfel, raportarea la unele prețuri din anul anterior va începe să producă un efect de dezinflație.

Economia României depinde în foarte mare măsură de evoluțiile din Zona Euro și din UE în general, în condițiile în care Germania, Franța și Italia sunt constant cei mai importanți parteneri comerciali. Statistica publicată de INS pentru primele 11 luni din 2022 arată că proporția comerțului intra-UE27 este de 72,6% pentru exporturi şi 70,7% pentru importuri.

Majoritatea prognozelor pentru România arată o creștere potențială a PIB în 2023 între 2 și 3%.

Vlad Bârleanu