1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:26
No menu items!

Goldin Finance 117: Cel mai înalt zgârie-nori abandonat din lume

spot_img

Cu o înălțime uluitoare de 597 de metri, Goldin Finance 117, cunoscut și sub numele de Turnul China 117, domină linia orizontului din Tianjin, al șaptelea oraș ca mărime din China. Cu toate acestea, în ciuda înălțimii sale impresionante, această structură impunătoare deține o distincție neobișnuită: este în prezent cea mai înaltă clădire abandonată din lume.

Inițial, zgârie-norii au fost concepuți ca bijuteria coroanei unui proiect imobiliar de lux menit să pună Tianjin pe hartă ca centru pentru elite. Construcția a început în 2008, sub impulsul viziunii ambițioase a Goldin Group, un jucător relativ nou pe piața chineză. Clădirea a fost proiectată să aibă 128 de etaje, dintre care 117 etaje dedicate spațiilor hoteliere și comerciale, restul etajelor fiind alocate serviciilor mecanice și operaționale. În mod unic, clădirea a fost proiectată să fie complet locuibilă până la cel mai înalt punct al său, o raritate printre cele mai înalte clădiri din lume.

Cu toate acestea, criza financiară globală din 2008 a aruncat curând o umbră asupra proiectului. Construcția a fost întreruptă în 2010, deoarece Goldin Group, care nu beneficia de sprijin guvernamental și care își autofinanța în totalitate proiectul, a avut dificultăți în a face față consecințelor economice. Lucrările au fost reluate pentru scurt timp în 2011, cu speranța că zgârie-norii vor fi finalizați între 2018 și 2019. Dar în septembrie 2015, după o ceremonie de celebrare a faptului că clădirea a ajuns la înălțimea sa maximă, construcția a fost din nou suspendată brusc. De data aceasta, nu a mai fost reluată niciodată.

La apogeul său, Goldin Finance 117 era a cincea cea mai înaltă clădire din lume. În prezent, clădirea rămâne nefinalizată și neocupată, primind supranumele de cel mai înalt „zgârie-fantomă” din lume. Eșecul proiectului este atribuit unei combinații de dificultăți financiare și poate unei viziuni strategice greșite. Unii experți consideră că dezvoltarea unui proiect atât de luxos într-un oraș de mâna a doua precum Tianjin a fost un calcul greșit de la început, făcând comparații cu „încercarea de a construi Hudson Yards din New York la periferia Philadelphiei”.

Soarta zgârie-norului a fost pecetluită după prăbușirea pieței bursiere chineze în 2015, care a afectat grav finanțele Goldin Group, lăsând compania în imposibilitatea de a continua finanțarea proiectului. Lovitura finală a venit în 2018, când toate speranțele de a finaliza clădirea au dispărut, iar de atunci aceasta a rămas abandonată.

 

Amalia-Alessandra