0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:03
No menu items!

GIP: Camelia Bogdan, exclusă pentru a doua oară din magistratură. Decizie definitivă a ÎCCJ

spot_img

Camelia Bogdan nu mai este judecător, anunță Grupul de Investigații Politice (GIP). Înalta Curte a respins marți, 12 aprilie, recursul Cameliei Bogdan împotriva deciziei CSM de a o exclude, pentru a doua oară, din magistratură. Hotărârea Înaltei Curți e definitivă.

Redăm în continuare minuta deciziei civile nr. 83 a ÎCCJ: „Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate. Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022„. 

GIP arăta încă de vineri că, prin avocata sa, Camelia Bogdan a solicitat reducerea sancțiunii pe motiv că excluderea din magistratură ar fi o sancțiune prea aspră. Numai că faptele săvârșite de Camelia Bogdan sunt extrem de grave, iar aceasta nu se află la prima abatere, ea beneficiind deja de o reducere a sancțiunii disciplinare după prima decizie a CSM de a o exclude din magistratură, sublinia Grupul de Investigații Politice. 

Potrivit GIP, cazul Cameliei Bogdan este unic în justiția românească. Motivele reținute de secția de judecători a CSM pentru decizia din 2 aprilie 2018 (luată în unanimitate) de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan au fost deja constatate definitiv printr-o hotărâre a Înaltei Curți.

Astfel, pe 5 iulie 2017, judecătorii supremi au decis anularea unei hotărâri pronunțate de judecătoarea Bogdan pe vremea când aceasta activa la Secția a II-a penală a Curții de Apel București. Hotărârea Cameliei Bogdan fusese atacată chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea în judecată a mai multor persoane și căruia judecătoarea Bogdan îi dăduse câștig de cauză. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ICCJ sentința Cameliei Bogdan, motivând ca hotărârea nu este legală și temeinică, atâta timp cât sunt dispuse măsuri de confiscare extinsă și confiscare specială față de terțe persoane față de care nu se efectuase niciun act de urmărire penală, mai arată GIP.

Potrivit grupul.ro, dosarul disciplinar referitor la a doua excludere din magistratură a Cameliei Bogdan s-a bazat, așadar, pe o hotărâre definitivă a Înaltei Curți care a constatat că judecătoarea Bogdan a încălcat flagrant dispozițiile privind repartizarea aleatorie, prin păstrarea cu intenție a unui dosar în care înlocuise un judecător pentru un singur termen. Scopul a fost acela de a dispune, printre altele, confiscarea specială a unor sume de bani ale unui terț, notar public, care nici nu fusese parte în proces. Camelia Bogdan a pus sechestru inclusiv pe conturile biroului notarial și pe cele ale unui judecătoare cu care se afla în conflict, soția notarului.

Practic, completul care judecă contestația Cameliei Bogdan la decizia de excludere din magistratură nu poate constata acum o altă stare de fapt decât cea constatată chiar de Înalta Curte prin Hotărârea din 5 iulie 2017, mai subliniază GIP. 

În plus, subliniază GIP, Camelia Bogdan nu se află la prima abatere și a beneficiat deja de o reducere a sancțiunii după prima decizie a CSM de a o exclude din magistratură, cea din februarie 2017. În decembrie 2017, Înalta Curte a înlocuit sancțiunea excluderii din magistratură a Cameliei Bogdan cu cea a mutării disciplinare, pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș. Printre argumentele Înaltei Curți a fost și acela că judecătoarea Bogdan se afla la prima abatere. 

Raluca Dan