-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:47
No menu items!

GIP: Bunurile deținute ilegal de fostul procuror Emilian Eva rămân confiscate

spot_img

Fostul procuror DNA, condamnat pentru luare de mită, a pierdut procesul în care cerea înapoi bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Decizia a fost pronunțată luni, de magistrații ieșeni care au respins plângerea lui Eva împotriva Inspectoratul de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale, relatează Grupul de Investigații Politice (GIP). 

Potrivit GIP, fostul procuror dăduse în judecată polițiștii judiciari care, în timpul perchezițiilor domiciliare, îi confiscaseră două detectoare de metale pe care le deținea fără autorizație.
 
Pe 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. Procurorul Eva devenise celebru după ce fusese adus în structura centrală a DNA în mai 2007 special pentru a se ocupa de dosarul „ICA”. În decembrie 2008, imediat după ce dosarul ICA a fost trimis în instanţă, Eva a fost trimis înapoi la Iaşi.
 
În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, polițiștii judiciari i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false), dar și alte obiecte pe care le deținea ilegal, printre care și două detectoare de metale. Legea obligă deținătorii de detectoare de metale să obțină o autorizație de la Poliție, autorizație pe care procurorul Eva nu o avea.
 
DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015. În 2017, Înalta Curte l-a condamnat pe Eva, în primă instanță, la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. Atât DNA, cît și Eva au făcut apel împotriva sentinței, procesul fiind în prezent suspendat.
 
Între timp, Emilian Eva a încercat să recupereze bunurile care i-au fost confiscate la percheziții. Încă din 2016, el a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie Iași – Serviciul de Investigații Criminale cerând să i se restituie cele două detectoare de metale.
 
În fața judecătorilor, Eva a ridicat o excepție de neconstituționalitate, susținând că prevederile din Ordonanța de Guvern nr. 43/2000, privind protecția patrimoniului archeologic, prin care se stabilește obligativitatea unei autorizații pentru deținerea de detectoare de metale sunt neconstituționale. Prin Decizia nr. 32 din 4 februarie 2020, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate ridicată de Eva, mai arată Grupul de Investigații Politice. 
 
Luni, 12 iulie 2021, Judecătoria Iași s-a pronunțat în acest dosar, respingând plângerea fostului procuror DNA Emilian Eva. Bunurile care i-au fost confiscate la percheziții rămân confiscate, concluzionează GIP.
 
Raluca Dan