Avocatul Radu Pricop este urmărit penal în dosarul „Moșia Brătienilor”
Ginerele preşedintelui Traian Băsescu cere Parchetului General să afle cine dă informaţii din dosarul în care el a fost pus sub acuzare pentru uz de fals şi înşelăciune în legătură cu retrocedarea moşiei Brătienilor, de la Ştefăneşti, Argeş.
Radu Pricop cere tragerea la răspundere penală a celor care au dat informaţii despre expertiza care se desfăşoară în dosarul în care a fost pus sub acuzare alături de alte şase persoane.
Radu Pricop – onorariu de succes de 720.000 de euro
După ce dosarul privind retrocedarea moşiei Brătienilor a trecut de evaluarea finală a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, avocatul a obţinut o cotă de 7,7% din suma pe care ANRP trebuia să o plătească ca urmare a unui contract de cesiune prin care i-a plătit lui Valentin Vişoiu 50.000 de euro. Planul pentru grăbirea plăţilor a inclus obţinerea a două sentinţe (motivate de tergiversarea soluţionării dosarului aflat pentru doar câteva săptămâni pe masa ANRP) una de la Curtea de Apel Piteşti, cealaltă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Moştenitoarea – moartă în avans
Procurorii SUPC au strâns până acum declaraţii şi probe care arată că decesul Eleonorei Brătianu a fost invocat, cu doi ani înainte ca acesta să se fi produs, chiar prin cererea de chemare în judecată din dosarul de retrocedare întocmit de avocatul Radu Pricop.
Sursa Zilei a scris, inclusiv în luna octombrie, despre ancheta desfăşurată de Parchetul General, în condiţiile în care Radu Pricop a cerut DIICOT-ului să preia dosarul deschis concomitent de cele două structuri de parchet.
Conflictul pozitiv de competenţă declanşat de DIICOT nu a fost însă soluţionat de procurorul general al României, ba mai mult acesta a dispus întocmirea unei expertize care să arate a cui este competenţa de investigare.
De menţionat este că, până acum, sunt incriminaţi în dosarul de la Parchetul General atât beneficiarii direcţi ai despăgubirii-record („asociaţii” Valentin Vişoiu, Gheorghe Gabriel, Barbu Florin Şerban, Radu Pricop şi Gabriel Banu), cât şi evaluatorul care a înmulţit cu 10 preţul plătit de Vişoiu pe drepturile asupra unei suprafeţe de 90,5 ha de teren pe care Consiliul Local Ştefăneşti (Argeş) a considerat că nu-l mai poate restitui. Evaluatorul a fost recomandat de un consilier din cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), din lista agreată de instituţie, adică Romcontrol SA – societate pe acţiuni condusă de soţul Andreei Paul Vass, la care deţin acţiuni şi Victor Babiuc ori fostul consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, Constantin Boştină. Romcontrol a concluzionat că statul le datorează proaspeţilor despăgubiţi nu mai puţin de 44, 1 milioane de lei, de zeci ori preţul cesiunii. Adică 11 euro pentru un metru pătrat, ca să păstrăm standardele pieţei imobiliare. Cu acest preţ se vindeau, la începutul lunii septembrie 2014, parcele construibile, racordate la utilităţi, lângă Primăria Stefăneşti – Argeş.