Deşi perioada de carantină petrecută la Penitenciarul de Maximă Siguranță Rahova s-a încheiat şi ar fi trebuit să fie transferat luni la Penitenciarul Jilava, George Becali a reușit să amâne această procedură. Fostul deputat a depus la registratura Penitenciarului Rahova o contestaţie la decizia luată de conducerea închisorii de a-i oferi un regim de detenţie semideschis.
Pe 6 iunie, o comisie de specialitate întrunită la Penitenciarul Rahova a stabilit că regimul de detenţie al lui Becali va fi unul semideschis. George Becali nu a fost însă de acord cu această hotărâre şi a depus o contestaţie scrisă la judecătorul delegat al închisorii.
Marţi, pe 11 iunie, magistratul trebuie să se pronunţe dacă Becali va fi transferat către un regim de detenţie semideschis (cum a hotărât conducerea Penitenciarului Rahova) sau dacă va avea parte de un regim deschis. Până când judecătorul delegat se va pronunţa asupra acestei contestaţii, patronul echipei de fotbal Steaua rămâne încarcerat la Rahova.
Sunt însă slabe şanse ca George Becali să aibă câştig de cauză, susțin specialiști în procedură penală consultați de Sursa Zilei. Potrivit acestora, legislaţia în vigoare prevede pentru pedepsele de la 1 la 5 ani regimul semideschis, cu posibilitatea unei comisii special consituite. Aceasta poate să decidă executarea pedepsei în regim deschis.
Regimul deschis este definit de articolul 24 din Legea privind executarea pedepselor:
(1) Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.
(2) Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara penitenciarului, fără supraveghere.
Un regim de detenţie deschis i-ar permite lui Becali să iasă din penitenciar până la 8 ore pe zi. Adică, să-şi rezerve timp pentru activităţi în afara puşcăriei.
Sofia Marinescu