3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:15
No menu items!

Gigantul Siemens, implicat într-o fraudă cu returnări de TVA de 68 de milioane de euro

spot_img

Tunul a fost dat de patroana clinicii favorite a Patriarhiei

Siemens Romania 

Simona Iolanda Ateia, şefa Medas, declarată ani la rând cea mai puternică femeie de bussines din România, a fost arestată în urma admiterii contestaţiei făcute de procurorii Capitalei. Judecătorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis că există suficiente probe privind fraudarea statului cu 68 de milioane de euro de către firmele pe care Simona Ateia le controla.

Deşi conducea una dintre cele mai importante reţele de medicină privată din România, cele mai multe operaţiuni în care Simona Iolanda Ateia beneficia de returnări uriaşe de TVA erau tranzacţii imobiliare. Terenuri arabile şi clădiri din Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa au fost revândute succesiv la preţuri majorate de sute de ori prin firme transferate apoi pe numele unor cetăţeni arabi. O singură operaţiune financiară dintre cele incriminate este legată de obiectul de activitate al reţelei Medas şi aceea îl implică pe cel mai mare jucător de pe piaţa europeană a aparaturii medicale – gigantul Simens. Mai mult decât atât, administratorul multinaţionalei implicate într-o fraudă evidentă a refuzat să colaboreze cu anchetatorii în acest caz. Returnările de TVA au fost acordate „la foc continuu”, în condiţiile în care sute de firme aşteaptă periodic la rând ca să le fie controlată „încrucişat” activitatea de către inspectorii ANAF.

Ateia Simona

Făcea analize gratuite clericilor Bisericii Române, dar deconta TVA pe aparatură vândută de trei ori de Siemens

În 2012, pe când Iolanda Simona Ateia încheia un protocol de colaborare cu Biserica Ortodoxă Română pentru analize şi consultaţii gratuite, decontate de stat, pentru clericii şi monahii bisericii, Siemens îi vindea „în acte” un aparat Somatom Definition AS pe care, tot scriptic, îl predase spitalului de Urgenţă al MAI „Prof. dr. Dimitrie Gerota”, dar îl şi vânduse unei alte firme.

În luna noiembrie 2011, licitaţia publică pentru achiziţionarea echipamentului medical a fost anulată, iar transportul echipamentului medical a fost redirecţionat de către SC Siemens SRL către unul din depozitele sale, conform informaţiilor scrise primite de echipa de inspecţie de la directorul comercial al societăţii, dl Radu Leucovici. Pe parcursul controlului încrucişat reprezentanţii SC Siemens SRL nu au prezentat documentele de intrare în depozit al acestui echipament medical, în evidenţele contabile de gestiune ale societăţii, prezentate de doamna director economic Elena Dragu, acesta figurând în continuare ca marfă livrată direct la Spitalul de Urgenţă al MAI. De asemenea administratorul societăţii Costache George Cătălin a refuzat să prezinte organelor de inspecţie documentele şi informaţiile solicitate

Motivarea CAB

Siemens-Costache

Abia ulterior inspectorii ANAF au constatat că la data întocmirii facturii în avans către furnizorul de echipamente Med-as (Professional Logistic Center SRL), Siemens nu mai avea în patrimoniu aparatul medical şi nici măcar nu mai era proprietarul acestuia, întrucât îl livrase, în acte, din 23 decembrie 2011 (la o lună după import) firmei cumpărătoare SC DTL Medical SRL.

Într-o notă explicativă dată în februarie 2014, conducerea Siemens România dă o a patra explicaţie halucinantă care demonstrează că marfa a fost vândută în acte de trei ori.

Transportul echipamentului medical menţionat mai sus a fost facturat de către Siemens SRL de către SC E Shieldind Solutions SRL, în condiţiile în care contractul de furnizare şi prestare de servicii a fost semnat la data de 05.04.2013, iar factura fiscală a fost emisă la 6.06.2013.De asemenea acordul privind amenajarea spaţiului de către Siemens SRL pentru aparatul Somatim Definition AS, semnat de cptre SC Medical Laboratory Sistem SRL (actuală SC Professional Logistic Center SRL), invocat de dl director Radu Leocovici are data de 05.03.2012, respectiv cu un an înainte de data prestării serviciilor menţionate mai sus

Motivarea CAB

Procurorii şi poliţiştii care au anchetat cazul Medas fac parte dintr-un Grup de Lucru special, organizat la nivelul Poliţiei şi Parchetului Capitalei. Din acelaşi grup de lucru fac parte şi anchetatorii care au documentat şi dosarul de evaziune şi spălare de bani în care este arestat de mai multe luni clientul Ioanei Băsescu, fostul director al Lukoil România, Mihai Corbu, intermediarul unui comision acordat ilegal de Dumitru Dragomir pe când conducea Liga Profesionistă de Fotbal.

Mihaela Chiper