-1.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 7:14
No menu items!

Giganții petrolieri au făcut profituri de 281 mld. $ în cei doi ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei

spot_img

Cele mai mari cinci companii petroliere listate la bursă din lume au raportat profituri de 281 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșteri spectaculoase ale prețurilor la energie, potrivit unui raport al organizației Global Witness, citat de The Guardian.

Global Witness a luat în calcul cifrele raportate de giganții BP, Shell, Chevron, ExxonMobil și TotalEnergies.

Cele două companii cu sediul în Marea Britanie, BP și Shell, au obținut profituri combinate de 94,2 miliarde de dolari de la începutul conflictului. Global Witness estimează că această sumă este suficientă pentru a acoperi toate facturile de electricitate ale gospodăriilor din Marea Britanie timp de 17 luni consecutive.

Shell, care a obținut profituri de 58,9 miliarde de dolari din al doilea trimestru al anului 2022, derulează un plan de concediere a 330 de persoane implicate în găsirea de soluții pentru reducerea emisiilor de CO2. BP a obținut profituri de 35 miliarde de dolari de la începutul conflictului. Ambele companii au schimbat direcția în privința obiectivelor climatice și se concentrează pe combustibilii fosili, care aduc rezultate pentru acționari.

Chevron, ExxonMobil și TotalEnergies au obținut profituri totale de peste 187 de miliarde de dolari.

”Invazia Rusiei în Ucraina a fost devastatoare pentru milioane de oameni, de la ucrainenii obișnuiți care trăiesc în umbra războiului, până la gospodăriile din Europa care se chinuie să-și încălzească locuințele. Această analiză arată că, indiferent de ceea ce se întâmplă pe linia frontului, marile companii de combustibili fosili sunt principalii câștigători ai războiului din Ucraina”, a declarat Patrick Galey, expert în domeniul combustibililor fosili la Global Witness.

Profiturile companiilor internaționale de transport maritim și ale furnizorilor de produse alimentare au explodat, de asemenea, în ultimii doi ani, ceea ce i-a determinat pe unii economiști să ceară un control al prețurilor în timpul unei situații de urgență.

Se preconizează că cei cinci giganți vor răsplăti investitorii cu dividende de peste 100 de miliarde de dolari pentru 2023.

T. S.