-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:27
No menu items!

Giganţi în domeniul Internetului au dezvăluit numărul cererilor de date solicitate de NSA

spot_img

it&c

Mai multe companii din domeniul internetului, printre care Google, Facebook si Apple, dornici sa recâștige încrederea utilizatorilor, au publicat în premieră numărul cererilor secrete de date solicitate de NSA, informează AFP.

Autorităţile americane au aprobat în urmă cu o săptămână, în conformitate cu directivele preşedintelui Barack Obama, ca giganţii în domeniul Internetului să poată  dezvălui mai multe informaţii despre supravegherea utilizatorilor lor.

NSA a solicitat informaţii pentru 9.000 până la 10.000 de conturi de utilizatori Google în primele şase luni ale lui 2013 şi pentru 12.000 până la 13.000 de conturi de utilizatori în cele şase luni precedente, potrivit blogului oficial al acestui gigant în domeniul Internetului. Toate cererile de date solicitate au fost legale, fiind făcute în cadrul unor mandate eliberate de instanţa însărcinată cu verificarea operaţiunilor de informaţii (FISA).

„Publicarea acestor informaţii este un prim pas în direcţia bună şi apără principiile reformei cu care am fost de acord în decembrie”, a precizat responsabilul juridic al Google, Richard Salgado.

„Însă continuăm să credem în necesitatea unei transparenţe mai mari pentru ca fiecare să poată să înţeleagă mai bine mecanismele legilor privind supravegherea şi să considere dacă acestea servesc interesului naţional”, a continuat el.

Facebook a anunţat că a primit cereri de date pentru 5.000 până la 6.000 de conturi de utilizatori în primele şase luni ale lui 2013 şi pentru 4.000 până la 6.000 în precedentele şase luni. Facebook are peste un miliard de utilizatori.

Microsoft a dezvăluit pe blogul său oficial că a primit cereri de la FISA pentru 15.000 până la 16.000 de conturi de utilizatori în primele şase luni ale lui 2013.

Yahoo! susține căinformaţii au fost cerute pentru 30.000 până la 31.000 de conturi de utilizatori, subliniind că  cererile FISA nu au vizat decât 0,01% din utilizatorii săi.

Apple a anunţat că a primit cereri pentru cel puţin 249 de utilizatori în prima parte a anului 2013, adăugând că NSA nu a solicitat conţinuturi de mesaje.

Publicarea acestor cifre a fost autorizată de secretarul Justiţiei, cu condiţia ca marile companii să respecte un termen de şase luni după depunerea cererilor de date prin FISA.

Acordul împiedică totuşi marile companii să publice mai multe detalii despre aceste cereri.

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, şi Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii (DNI), James Clapper, au precizat săptămâna trecută că giganţii în domeniul Internetului vor fi autorizaţi să dezvăluie „mai multe informaţii ca oricând” despre clienţii lor.

În contrapondere, marile companii au retras plângerea pe care au depus-o la instanţa secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC). Ele s-au angajat luni să publice cu regularitate numărul cererilor de date solicitate de serviciile de informaţii.

C.A.