Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat online un ghid pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Qatar pentru Cupa Mondială de Fotbal.
Ghidul pune la dispoziţie cetăţenilor români informaţii utile privind condiţiile de călătorie în Qatar în această perioadă, sprijinul care poate fi acordat de misiunile diplomatice ale României, dar şi detalii legate de cultura ţării din Orientul Mijlociu.
MAE îi sfătuieşte pe românii care vor călători în Qatar să se asigure că paşaportul lor este valabil cel puţin şase luni după data planificată pentru întoarcere. Statul Qatar nu acceptă paşaportul temporar. Cei care se deplasează cu autovehiculul din statele din zonă trebuie să deţină obligatoriu o asigurare internaţională pentru accidente, care să includă acordarea asistenţei medicale pentru pasageri.
De asemenea, pentru a participa la eveniment trebuie obţinut un card Hayya (hayya.qatar2022.qa). Cardul este sub formă de Fan ID şi este necesar pentru a putea intra în ţară în perioada turneului. De asemenea, cardul oferă acces la transportul public gratuit în zilele în care au loc meciurile la care este achiziţionat bilet.
În prezent, numai deţinătorii de bilete pot aplica pentru cardul Hayya. Începând cu 1 noiembrie, însă este necesar un card Hayya pentru a intra în Qatar, chiar şi pentru cei care nu intenţionează să fie spectatori la un meci din cadrul Cupei Mondiale. Posesorii de carduri Hayya vor putea să rămână în Qatar până la data de 23 ianuarie 2023.
Pentru cei care sosesc în Qatar înainte de turneu sau rămân după încheierea acestuia vor fi în vigoare proceduri diferite, care pot fi consultate online, la www.mae.ro/travel-conditions/3737.
MAE încurajează cetăţenii români să se informeze în prealabil cu privire la legislaţia şi cutumele locale şi să le respecte.
„Fiţi conştienţi de acţiunile dumneavoastră, pentru a vă asigura că nu ofensează, mai ales dacă intenţionaţi să vizitaţi zone de lângă moschei sau alte obiective religioase. Există sancţiuni grave pentru activităţi/acţiuni care ar putea să nu fie ilegale în România, cum ar fi importul anumitor bunuri (carne de porc, ţigări electronice/vape şi orice poate fi perceput ca material/obiect pornografic)”, mai precizează MAE, în ghidul respectiv.
MAE mai arată că autorităţile din Qatar manifestă toleranţă zero pentru deţinerea de substanţe stupefiante. Astfel, pedepsele pentru consumul, traficul, contrabanda şi deţinerea de substanţe stupefiante (chiar şi cantităţi mici) sunt severe. Pedeapsa poate include, după caz, privarea de libertate, amenzi mari şi expulzare.
Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal, cea mai importantă competiţie internaţională de fotbal, va fi găzduită în acest an de Qatar. Este prima Cupă Mondială de Fotbal ce are loc în Orientul Mijlociu.
Adina Silav