3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 14:04
No menu items!

Ghid antifumat în Palatul Victoria. Ce amenzi riscă persoanele care fumează în incintă

spot_img

Fostul premier Dacian Cioloș a publicat Ghidul antifumat făcut de Guvernul României încă din 2016, înainte ca legea antifumat să intre în vigoare. Conform documentului, toate instituțiile de stat trebuie să respecte aceste norme, sancțiunile fiind cuprinse între 100 și 500 lei pentru persoane fizice, și între 5.000 lei și 15.000 lei pentru persoane juridice. Ghidul antifumat mai prevede că angajatorul poate dispune și alte sancțiuni angajatului care fumează, cum ar fi desfacerea contractului de muncă.

„În martie 2016, am fost prim-ministrul României care a declarat clădirea Guvernului zonă „smoke-free“ înainte ca legea antifumat să intre în vigoare. Îi recomand lui Ludovic Orban să-și ceară scuze pentru acest contraexemplu pe care l-a dat azi, indiferent cine l-a fotografiat și care sunt motivele pentru care „s-a scurs“ acea fotografie. Suntem într-o criză de sănătate publică și orice pas greșit scade încrederea în autorități tocmai în momentul în care e extrem de mare nevoie de asta”, a scris fostul prim-ministru Dacian Cioloș pe rețeaua de socializare.

El a publicat și Ghidul antifumat, făcut de Guvernul României pentru toate instituțiile de stat, în primul rând, dar și pentru firmele particulare și pentru persoanele fizice.

Conform acestui ghid, un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă fie de către angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne, fie de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis. 

„Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileşte că încălcarea interdicţiei de a fuma este o abatere disciplinară gravă, angajatorii vor putea să recurgă la sancţiuni precum desfacerea contractului individual de muncă sau chiar plata unor despăgubiri care să acopere prejudiciul cauzat prin încălcarea regulilor privind fumatul (de exemplu, în situaţia în care nerespectarea interdicţiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului – de imagine ori materiale)”, se arată în Ghidul Guvernului.

Sancțiunile aplicate de angajator sunt cele prevăzute în Codul Muncii și variază de la avertismentul scris, până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Ghidul elaborat de autorități mai stabilește cine poate semnala abaterile. De exemplu, se arată că „orice cetățean” poate semnala poliției locale, poliției rutiere, sau MAI dacă cineva fumează într-un spațiu închis.

Legea prevede sancţiuni pentru:
– Persoanele fizice care fumează în spaţiile în care fumatul este interzis: amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei;
– Persoanele juridice care administrează spaţiile în care fumatul este interzis: amenda contravenţională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.

Documentul a fost elaborat de Guvern, în mandatul lui Dacian Cioloș.

„Așa cum am promis, Guvernul a pregătit și un ghid de informare, care explică modul în care se aplică legea și care sunt procedurile pentru cei doritori, pentru instituțiile sau companiile interesate”, preciza, în 2016, Dacian Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.

În ceea ce privește fumatul în Palatul Victoria, el a solicitat secretarului general al Guvernului să identifice un spațiu în afara clădirii, care să fie amenajat ca loc pentru fumat.

„Începând de săptămâna aceasta se aplică legea antifumat inclusiv în clădirea Guvernului și o să vă invit să nu mai fumați nicăieri în incinta Palatului Victoria. O să vă rog, domnule secretar general, să găsiți undeva afară un loc care să fie amenajat și unde doritorii să poată să fumeze respectând legislația”, a adăugat prim-ministrul.