2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:09
No menu items!

Gerul ne întoarce buzunarele pe dos

spot_img

În afară de problemele de sănătate pe care le pot crea oamenilor, temperaturile extrem de scăzute din această perioadă afectează o serie de obiecte și echipamente expuse la ger, astfel că, după normalizarea mercurului în termometre, românii vor trebui să scoată ceva bani din buzunar pentru acoperirea pagubelor. Pentru că zilele acestea s-au anunțat temperaturi de -20, chiar -30 de grade, iată câteva, posibile necazuri provocate de ger.

Aparatura audio-video

În cazul în care sunteți nevoit să plecați la drum cu laptopul, note-book-ul, aparatul foto, camera video, aveți mare grijă ca acestea să fie bine protejate în husele și gențile lor. Nu le lăsați în frig mai mult de 10 minute. Dacă aparatul foto și camera video sunt de mici dimensiuni pot fi ascunse chiar la piept, unde e mai cald. Încercați să nu le uitați în autoturism pe vreme rea, deoarece și în habitaclu temperatura e foarte scazută.

Autovehiculele

Chiar dacă ați pus în instalația de spalare a parbrizului lichid special, cu punctul de îngheț la –30 de grade, e bine să evitați acționarea pompei de apă pentru că, rigidizate de ger, furtunașele de împrăștiere a lichidului de parbriz se pot desface de la îmbinări. Nu lăsați mașina acoperită cu zăpadă! Aceasta va îngheța și va distruge vopseaua de pe caroserie, iar în primăvară veți fi nevoit să scoateți bani din buzunar pentru reparații.

Ceasurile

Majoritatea ceasurilor mecanice nu rezistă la mai puțin de –15,-20 de grade, așa că mai bine lăsați-le acasa dacă trebuie să stați mult timp în aer liber. La fel se întâmplă și cu cele automatice de duzină.

Telefoanele mobile

Pe vreme geroasă, anumite telefoane mobile se descarcă instantaneu, însă, expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute afectează circuitele electronice și chiar ecranul cu cristale lichide.

Antenele satelit

Fie că sunt doate cu motoraș sau nu, funcționarea antenelor satelit poate fi perturbată din cauza temperaturilor extrem de mici și a țurțurilor care se formează. LNB-urile se crapă, motorul se poate ancrasa, dereglând poziționarea antenei.

Kiturile automate pentru porți și garaje.

Deși costă o căruță de bani, automatizările pentru porți și garaje pot deveni nefuncționale pe vreme geroasă dacă au în componență piese din plastic și PVC. Cremalierele se rup și cad, la temperaturi puțin mai scăzute de zero grade.

Cișmele, fântâni arteziene

Pe vremuri, când apa nu era contorizată sau nu costa așa de mult ca acum, gospodarii lăsau cișmelele să curgă non-stop. Astăzi, este recomandat să le închideți din cămin, dacă vreți să le mai folosiți și la primăvară. Necazuri puteți avea și cu pompele submersibile care acționează fântânile arteziene. Acestea trebuie scoase din cuvă înaintea primului îngheț.

Pubele de gunoi

Nu e bine să vă puneți rău cu gunoierii în această perioadă. Tomberoanele din PVC trântite în dușmănie pe vreme geroasă se sparg foarte ușor.

Gardurile, ornamentele din plastic și lămpile solare de gărdină.

Jardinierele din PVC și gărdulețele din plastic, care se vând ca pâinea caldă în Hipermarketuri, pierd și ele bătălia cu gerul iernii. Se crapă, se rup, se fărâmițează. La fel se întâmplă cu lămpile solare de grădină. Acumulatorii acestora îngheață și nu mai pot fi reîncărcați. Puneți-le undeva mai la adăpost, într-un garaj dacă aveți.

Pompele de apă

În cartierele rezidențiale de la marginea Capitalei, unde nu există canalizare, oamenii se descurcă folosind puțurile americane. Dacă nu sunt protejate de îngheț anumite componente pot ceda. Ancrasarea presostatului face ca pompa să funcționeze încontinuu sau să  nu pornească deloc. De asemenea, poate fi afectat condensatorul electrolitic.

Aparatele de aer condiționat

Pe timp de iarnă, aparatele de aer condiționat montate în exteriorul clădirilor trebuie curățate de zăpadă și de țurțuri. La temperaturi mai scăzute de –20 de grade există posibilitatea ca paletele elicei să cedeze.

Trandafirii, pomii fructiferi

Mai multe soiuri de trandafiri, printre care și Queen Margaret, își dau duhul la temperaturi de –15, -20 de grade, chiar dacă sunt protejați cu folii de plastic. La fel se poate întâmpla și cu pomișorii și arbuștii fructiferi (afin, coacăz, zmeur, etc).

Dana Mateescu