3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:50
No menu items!

Germania: Moș Crăciun aduce ”lockdown” și polițiști

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Andy Grote, ministru de interne în landul Hamburg, avertizează că autoritățile se vor asigura că regulile ce prevăd limitarea drastică întâlnirilor private sunt respectate cu strictețe, inclusiv prin autorizarea pătrunderii agenților de poliție în casele oamenilor. Se înmulțesc nu doar controalele, ci și apelurile pentru ”oprirea tuturor activităților economice și sociale” – în timp ce un fost președinte al Curții Constituționale Federale declară că ”nici măcar cei care doresc să protejeze sănătatea populației nu trebuie să limiteze în mod arbitrar drepturile fundamentale”. 

La conferința de presă din 23 octombrie prilejuită de prezentarea noilor restricții vizând interacțiunea umană în spațiile private, Andy Grote a afirmat că ”poliția nu va bate la fiecare ușă” pentru a controla dacă există mai mult de zece persoane în apartament”. Se va acționa punctual, a spus social-democratul german, mai precis ”oriunde există indicii sau unde un incident dintr-un apartament atrage atenția poliției”.

Deși există unele excepții, numărul maxim de persoane trebuie să rămână zece. Ministrul de interne din Hamburg a explicat că pot exista întâlniri în cadrul familiei și este permisă organizarea de petreceri pentru zilele de naștere ale copiilor cu vârsta de sub doisprezece ani, în aceste cazuri nefiind aplicată regula care prevede că întâlnirile sunt permise între cel mult zece persoane provenind din două gospodării (valabilă mai ales în cazul nunților).

Afirmațiile lui Grote au stârnit stupoare în tabăra Alternativei pentru Germania (dreapta radicală), a cărei filială din Hamburg vede în anunțul social-democratului ”începutul unui stat polițienesc” ce are în vedere ”încălcări grave ale libertăților personale ale fiecăruia dintre noi”. Acest lucru, subliniază AfD, ”nu are voie să se întâmple”.

În iunie, oficialul din Hamburg a fost el însuși amendat, după ce și-a sărbătorit realegerea ca ministru de interne organizând o recepție într-un bar din Hamburg. ”Biroul Amenzi” al orașului a considerat evenimentul drept o ”adunare privată” incompatibilă cu regulile pandemice valabile la acea vreme, motiv pentru care Grote a fost amendat cu 1.000 de euro.

Fost ministru federal: atenție la înțelegerea autoritară a politicii

Prezent (fizic) la o emisiune televizată organizată de cotidianul ”Bild”, primarul Hamburgului, Peter Tschentscher (tot un social-democrat), a afirmat la rândul său că Germania ”se află într-o situație tensionată”, în general din pricina tineretului, care nu înțelege să se abțină de la petreceri ilegale în urma cărora se înmulțește numărul de contacte ce trebuie urmărite de angajații Oficiilor de Sănătate. Tschentscher a dat exemplul capitalei Berlin, amenințată de spectrul pierderii totale a controlului epidemiologic. De altfel, ministrul sănătății din landul Hamburg, Dilek Kalayaci (SPD), atrage atenția că stabilirea contactelor persoanelor infectate a fost abandonată de facto la Berlin, autoritățile concentrându-se acum strict asupra grupelor de risc și a personalului medical.

Invitată în emisiunea sus-amintită, liberala Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, fost ministru al justiției, a admis la rândul ei că ”în multe regiuni ale țării situația este copleșitoare, ba chiar pe alocuri domnește haosul: ”Avem interdicții de ieșire din casă după ora 23 la Hamburg. În alte locuri, precum München, regula se aplică începând cu ora 21. Nimeni nu știe unde mai are voie să călătorească și să se cazeze”, a spus doamna Leutheusser-Schnarrenberger.

Totuși, aceasta a avertizat împotriva înțelegerii autoritare a politicii și a diminuării importanței parlamentelor. ”Desigur că este important ca, în caz de pericol iminent, guvernele să acționeze rapid, consecvent și competent. Însă nu trebuie să luăm drept model statul întărit, pe principiul: hai c-a funcționat minunat!”

În ceea ce privește perioada din preajma sărbătorii Nașterii Domnului, fostul ministru al justiției a dezavuat limitarea petrecerilor în familie. ”Crăciunul este o sărbătoare a familiei. Trebuie, desigur, permise întâlnirile în familie, mizându-se pe recomandări și nu pe reguli obligatorii, astfel încât ”să nu ne trezim că vine Crăciunul, iar la ușă va bate nu Moș Crăciun, ci polițistul”.

”Cei care doresc să protejeze sănătatea populației nu trebuie să limiteze în mod arbitrar drepturile fundamentale”

Un avertisment, de astădată în ceea ce privește democrația, vine și din partea fostului președinte al Curții Constituționale Federale, Hans-Jürgen Papier. Într-un interviu pentru ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, Papier a ținut să amintească faptul că instanțele administrative au certificat parțial că statul statului și-a depășit atribuțiile. ”Desigur, nu tot ceea ce autoritățile au dispus în ultimele luni este neconstituțional sau, în general, ilegal. Cu toate acestea, din punctul de vedere al statului de drept, nu totul este posibil. Chiar și celor care doresc să protejeze sănătatea și viața populației nu li se permite să intervină după bunul plac în drepturile fundamentale”, a declarat reputatul specialist în drept.

”În conformitate cu democrația noastră constituțională, toate deciziile esențiale de exercitare și restricționare a drepturilor fundamentale sunt luate de parlament. Numai parlamentul este legitimat pentru aceasta prin alegerea sa de către popor; executivul trebuie să execute, nu să-l înlocuiască. Să nu uităm că toate deciziile luate în urma izbucnirii crizei coronavirus la mijlocul lunii martie au fost rezultatele unor deliberări politice. Nu există un automatism științific. Virologia, medicina și epidemiologia fac prognoze asupra efectelor pe care l-ar putea avea o măsură sau alta. Într-un stat de drept, politicul trebuie să cântărească și să decidă. De pildă: sunt dezavantajele închiderii unei școli într-o proporție rezonabilă față de beneficiile anticipate? Această decizie poate fi luată doar de politicieni printr-o judecată de valoare constituțională. Științei îi lipsesc standardele pentru un atare lucru. Rezerva unei examinări parlamentare a fost neglijată timp de luni de zile”, a mai spus Hans- Jürgen Papier.