- Vlad Drăghicescu
(corespondență specială)
Pe fondul dificultăților financiare întâmpinate de companii și de consumatori ca urmare a ”lockdown”-ului impus de guvern pentru oprirea răspândirii noului coronavirus, Bundestagul german a adoptat o serie de modificări la legea insolvenței.
Anterior modificărilor, o cerere de insolvență trebuia depusă cel mai târziu în termen de trei săptămâni de la apariția unei cauze de insolvență, cum ar fi supra-îndatorarea sau incapacitatea de plată. Pentru companiile supra-îndatorate din cauza pandemiei de coronavirus, dar care nu sunt insolvabile, această obligație a fost suspendată în primăvara acestui an – inițial până în septembrie, apoi până la sfârșitul lunii decembrie. Odată cu legile adoptate joi, această excepție se aplică și în luna ianuarie 2021.
Principalul motiv al suspendării obligației de formulare a cererii de insolvență îl constituie întârzierea plății ajutorului de stat. ”Companiile s-au confruntat cu această problemă fără să fie culpa lor”, a declarat Johannes Fechner, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD în chestiuni juridice. În context, a explicat social-democratul, companiile nu ar trebui ”împinse la faliment”.
De asemenea, companiilor aflate în dificultate le va fi mai ușor să se reorganizeze fără proceduri de insolvență, iar firmele și consumatorii puternic îndatorați se vor putea elibera de datoria reziduală mai repede decât înainte.
Există câteva aspecte noi și în cazul în care o companie sau un consumator trebuie totuși să depună cerere de insolvență: scutirea de datoriile restante mai repede decât înainte, astfel încât să se restabilească rapid participarea acestora la viața socială și economică.
În viitor, prima procedură de scutire a plății datoriilor va dura doar trei ani în loc de șase ca până acum. Anterior, acest procedeu era posibil doar dacă debitorii plăteau toate costurile procedurale și 35 la sută din creanțele creditorilor. Aceste cerințe nu mai sunt aplicabile.
Regula urmează se aplice retroactiv tuturor procedurilor de insolvență care au fost solicitate de la 1 octombrie, sprijind astfel în mod explicit debitorii care au devenit insolvenți din cauza pandemiei.
Cu toate acestea, în viitor, companiile cu probleme financiare nu vor mai avea nevoie de acordul tuturor creditorilor pentru a se reorganiza fără proceduri de insolvență. Acestea vor trebui doar să convingă majoritatea creditorilor de fiabilitatea propriului plan de restructurare.
Opțiunea inițial prevăzută de a permite companiilor în cauză să iasă din contractele actuale în cazul unei astfel de reorganizări înainte de insolvență a fost însă retrasă din proiectul de lege din motive de natură juridică.