- Vlad Drăghicescu
(corespondență specială)
Odată cu încheierea verii, Republica Federală se pregătește de o toamnă și o iarnă în compania noului coronavirus. Însă, a trăi în pandemie presupune mai multă normalitate și mai puțină politică, scrie cotidianul „Bild”, adresând clasei politice germane, asemenea prorocului Moise, ”zece porunci” ce ar trebui să intre numaidecât în vigoare. Iată-le:
1) Terminați cu amenințările privind ”lockdown”-ul
Chiar dacă numărul de infecții va crește din nou în toamnă, trebuie să fie aplicată linia directoare exprimată de ministrul federal al sănătății, conservatorul Jens Spahn, pentru „Bild”: ”Trebuie să găsim echilibrul între prevenirea infecției și viața de zi cu zi”. În clipa de față, Germania cunoaște deopotrivă virusul și pericolul, mai bine decât în primăvară, motiv pentru care nu are nevoie de un al doilea ”lockdown”.
2) Fără o închidere la scară largă a școlilor
Copiii noștri au fost printre cei care au avut cel mai mult de suferit în urma opririi vieții socio-economice a țării. Având în vedere gradul mare de incertitudine și teama de virus este posibil ca închiderea tuturor școlilor să fi fost justificată în primăvară, a spus virusologul Hendrik Streeck de la Univestitatea din Bonn. Însă acum știm că ”școlile ar fi putut la fel de bine să rămână deschise”. Nu mai trebuie ca școlile să tragă încă o dată obloanele!
3) Nu vă mai concentrați doar la numărul de infecții
Numărul infecților zilnice este un bun indicator timpuriu, dar nu singurul barometru al pandemiei. Rata mortalității este scăzută și există puține cazuri grave. Guvernul nu are voie să își justifice măsurile invocând numai numărul de infecții!
4) Formularea unui nou obiectiv al politicii de combatere a coronavirusului
În primăvară, scopul era limpede: prevenirea unui colaps al sistemului de sănătate. Cum acest scenariu de groază nu s-a adeverit, guvernul federal trebuie să explice acum, în mod clar și precis, care sunt obiectivele măsurilor pe care le aplică în raport cu noul coronavirus.
5) Gata cu inducerea panicii prin invocarea unui ”al doilea val”
Un nou val de Paști, un nou val de Rusalii, un nou val la vară. De luni de zile se face politică invocându-se noi valuri de coronavirus. În acest fel, clasa politică pierde credibilitate importantă. Virusologul Hendrik Streeck are dreptate când afirmă: ”Speranța mea este că această fază a alarmismului este deja lăsată în urmă. Intrăm acum în faza pragmatismului”.
6) Dialog în loc de mobbing
Susținătorii și oponenții măsurilor luate de guvern trebuie să vorbească între ei, nu unii despre celălalți. O democrație are nevoie de dezbateri dure și oneste, nu de furie, defăimări și învinovățiri reciproce.
7) Lăsați spectatorii să vină pe stadioane
Fiecare club de fotbal care poate prezenta și pune în aplicare un concept de igienă, trebuie să aibă permisiunea de a readuce spectatorii pe stadion. Aceasta este situația legală din Germania. Fără severitate politică simbolică împotriva Bundesliga!
8) Permiteți accesul publicului la concerte
După mai multe luni în care au trăit în spaimă și îngrijorați, oamenii au nevoie de muzică din nou. Iar artiștii au nevoie de public pentru a-și putea menține performanța la cote înalte. Germania este o națiune culturală, realitate ce nu trebuie distrusă de coronavirus.
9) Fără o unitate convulsivă la nivelul landurilor
Este un aspect pozitiv că avem 16 landuri federale. Premierii acestora trebuie să poată explica de ce regulile din landurile lor sunt diferite de regulile existente în alte regiuni. Însă acolo unde nu există aproape niciun caz de coronavirus, măsurile pot și trebuie să fie relaxate mai mult și mai rapid!
10) Un bilanț al crizei coronavirus
Oamenii politici, medicii, virusologii, psihologii și analiștii economici trebuie să evalueze deopotrivă ce a mers bine și care au fost greșelile comise în ultimele luni de criză coronavirus, astfel încât Germania să învețe din toate acestea și să se împace cu ea însăși. Avem nevoie de un bilanț al crizei coronavirus.