Guvernul Germaniei este pe punctul de a-și reduce previziunile pentru cea mai mare economie a Europei și acum nu se așteaptă la nicio expansiune a PIB în acest an, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Oficialii de la Berlin sunt pe cale să-și reducă prognoza de creștere în 2024 la – în cel mai bun caz – stagnare, în scădere de la un indice de +0,3% prevăzut anterior, au declarat sursele, care au refuzat să fie identificate deoarece previziunile rămân confidențiale pentru moment. Germania este cel mai mare partener comercial al României.
Un astfel de rezultat ar însemna încă un an pierdut pentru o economie care a fost afectată de slăbiciunea sectorului său industrial, pe fondul întreruperii aprovizionării cu gaze după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Alți factori importanți sunt cererea slabă din China și de eforturile Beijingului de a orienta producția auto către vehicule electrice.
Perspectiva lipsei de creștere reprezintă o recunoaștere efectivă a înfrângerii de către guvernul de coaliție și o nouă lovitură dată bilanțului cancelarului Olaf Scholz, care nu a înregistrat o creștere economică timp de două trimestre consecutive de la preluarea mandatului în decembrie 2021.
Având în vedere că până la alegeri mai este un an, se îngustează drastic fereastra de care dispune pentru a obține o creștere economică semnificativă. Nemulțumirea alegătorilor s-a făcut deja simțită în acest an în cadrul scrutinului pentru Parlamentul European și în alegerile regionale din statele estice.
Estimarea finală a guvernului pentru 2024 ar putea fi chiar mai slabă decât ”creșterea zero”, în funcție de datele privind comenzile industriale și producția, care urmează să fie publicate cu puțin timp înainte de publicarea previziunilor actualizate privind produsul intern brut pe 9 octombrie. Oficialii Ministerului Economiei lucrează în prezent la noua proiecție, care s-ar putea schimba înainte de publicarea sa finală.
Stagnarea, în cazul în care aceasta poate fi obținută, ar fi mai bună decât o contracție de 0,1%, anticipată recent de principalele institute economice din Germania.
O serie de vești proaste – de la amenințarea Volkswagen AG de a închide fabrici în Germania la decizia Intel Corp de a amâna o decizie de investiții de 30 de miliarde de euro pentru o nouă fabrică de cipuri în estul țării – subliniază situația delicată în care este cea mai mare economie din Zona Euro.
Dacă se iau în calcul cererea slabă din China și riscul ca Donald Trump să revină la Casa Albă, Germania se îndreaptă spre o furtună perfectă care ar putea reduce și mai mult PIB-ul, a declarat una dintre surse.
Perspectivele de creștere mai slabe ar afecta veniturile fiscale, ceea ce ar putea complica și mai mult eforturile coaliției de guvernare a lui Scholz de a acoperi deficitul bugetar din planul fiscal pentru 2025.
T. S.