4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:41
No menu items!

Germania începe să trimită infractorii condamnați înapoi în Afganistan. Primul avion a plecat vineri

spot_img

Germania a anunțat că a reluat vineri expulzarea infractorilor condamnați cu cetățenie afgană către țara lor de origine, cu câteva zile înainte de alegerile regionale în care migrația este un subiect de campanie, relatează Reuters.

Berlinul a întrerupt returnarea persoanelor în Afganistan din cauza preocupărilor legate de drepturile omului, după ce talibanii au preluat puterea în 2021.

Presiunea a crescut asupra guvernului de coaliție pentru a reveni asupra acestei suspendări după un atac mortal legat de Statul Islamic la un festival în urmă cu o săptămână și un alt atac în iunie, când un afgan a ucis un polițist german.

Guvernul, care a introdus joi un pachet de măsuri de înăsprire a politicii de azil și de accelerare a deportărilor, are în vedere alegerile de duminică din landurile Saxonia și Turingia din est. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) conduce în sondaje cu poziția sa anti-migrație.

Revista Spiegel a transmis că un zbor cu destinația Kabul a decolat din Leipzig vineri dimineață cu 28 de infractori condamnați la bord, după luni de negocieri secrete cu mediatorii din Qatar.

„Am anunțat că vom deporta și infractori în Afganistan. Am pregătit acest lucru cu atenție, fără să vorbim prea mult despre asta”, a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă din Saxonia.

Vicecancelarul Robert Habeck a declarat pentru Reuters că dreptul la azil în Germania trebuie să rămână neatins.

Într-o declarație, guvernul a mulțumit „partenerilor regionali cheie” pentru sprijinul lor și a declarat că pregătește mai multe deportări. Acesta nu a numit partenerii.

Negocierea directă cu talibanii, unii dintre oficialii cărora se află sub sancțiuni internaționale, este problematică.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat vineri că guvernul nu va normaliza relațiile cu talibanii și că deportarea nu este un pas în acest sens.

Pe lângă Afganistan, Berlinul lucrează și la deportarea în Siria a persoanelor care au comis infracțiuni grave sau sunt considerate amenințări teroriste.

Deportările în Siria au fost, de asemenea, interzise în Germania, dar în iulie, un tribunal din orașul Muenster (vest) a decis că nu mai vede niciun pericol general de război civil pentru solicitanții de azil din Siria.

Numărul solicitanților de azil în Germania a scăzut cu 19,7% în primele șapte luni ale anului 2024 față de anul precedent, ajungând la 140.783 de cereri, cele mai mari grupuri de solicitanți provenind din Siria, 44.191 de cereri, și Afganistan, 22.698 de cereri.

T. S.